Boek: Amsterdam - Stads- en Wandelgids



Het begon allemaal in de 11e eeuw toen er aan de oevers van de Amstel enkele nederzettingen ontstonden, nabij de plaats van de huidige Dam. In de 13e eeuw werd een daadwerkelijke dam aangelegd om het water te beheersen, er ontstond een haven en een dorp nabij de huidige wallen. In 1306 kreeg Amsterdam stadsrechten en de handel floreerde, rijke kooplieden vestigden zich tijdens de Middeleeuwen in de Warmoesstraat. De economie blijft groeien en in de 17e eeuw bereikt de stad de status van één van de belangrijkste handels- en financiële centra van Europa. De scheepvaart, VOC en diamantenhandel dragen hier aan bij. De grachtengordel (Keizersgracht, Herengracht en Prinsengracht) wordt aangelegd voor de rijken en de Jordaan ontstaat als arbeiderswijk. In 1665, rond het hoogtepunt van de economische groei, werd het grootste stadhuis ter wereld gebouwd op de Dam. De economie raakte in de 18e en begin 19e eeuw in een slop, voornamelijk omdat Napoleon de haven sloot en Amsterdam zijn strategische handelspositie verloor. Vanaf 1870 begon de stad weer te groeien; De Pijp, Dapperbuurt, Kinkerbuurt en Staatsliedenbuurt worden aangelegd om de arbeiders en lagere middenklasse te huisvesten.

Momenteel is Amsterdam met ongeveer 750.000 inwoners de hoofdstad van Nederland (pas weer officieel sinds 1983 schijnt, omdat de formele status toen pas weer na een grondwetswijziging werd hersteld). De stad heeft tussen 1815 en 1983 wel officieus als hoofdstad aanvaard. Momenteel is de stad een mix van prachtige oude panden vol historie en moderne architectuur. De 16e eeuwse grachtenpanden met verschillende gevels, de 51 musea, de hofjes, bruggen en parken zijn voor de cultuurbewuste toerist een must. Daarnaast heeft onze hoofdstad met zijn 'vrije' imago natuurlijk ook een heel imago opgebouwd. Sex, drugs en rock 'n roll vind je overal in de stad terug. De wallen, het sex-museum, ongeveer 400 coffeeshops en poptempels als Paradiso en de Melkweg voorzien hierin.


De Stads- en Wandelgids van Amsterdam geeft een overzicht van de verschillende kanten van de stad. Het boekwerk is opgedeeld in grofweg drie secties. Deel 1 is de stadsgids waarin belangrijke info en wetenswaardigheden worden vermeld. Vervoer, restaurants/cafés, accommodatie, winkelmogelijkheden en divers vertier wordt hierin bondig maar veelal voldoende beschreven, al zouden bij sommige secties prijsindicaties (zoals wel gedaan bij restaurants) handig geweest zijn. Deel 2 is een gecombineerde wandel- en architectuurgids. Hierin krijg je onder meer een overzicht van de verschillende geveltypes, de belangrijke architecten en bouwstijlen. Daarnaast komen er tien wandelingen door de stad aan bod. Je wordt van monumenten via historische panden naar winkelstraten geleid. De routes worden woordelijk beschreven en bijgestaan door foto's. De route staat achterin het boek op de kaart aangegeven, zodat je overal in de route kan instappen. Deel 3 is de grachtengids. De Singel, Heren-, Keizers-, Prinsengracht en de radiaalgrachten worden belicht en het boek manoeuvreert je langs de huizen en panden langs deze grachten. Per (interessant) huisnummer wordt er informatie gegeven over de panden, zodat je makkelijk langs de grachten kan struinen. Een grotere kaart van Amsterdam en een uitvergroting van het centrum vind je voorin in het boek, achterin staat het openbare vervoer weergegeven, met zelfs een aparte kaart voor de nachtbussen.


De Stads- en Wandelgids is een duidelijk opgezette gids met voldoende korte informatie over de panden en de stad zelf. Ook de wandelingen (Oud Amsterdam 1&2, Rondom de Kalverstraat, Negen Straatjes, Jordaan, Haarlemmerbuurt, Plantage, Oostelijke Binnenstad, Amstel, Vondelpark en Museumkwartier) zijn prima opgezet en laten je de stad weer eens via een andere route zien. Meer dan 1100 panden en 350 illustraties helpen de lezer bij zijn speurtocht door onze hoofdstad.


Uitgever: Klapwijk en Keijsers ISBN: 9789081129657 Pagina's: 270
Waardering:

Meer leesplezier? Kijk dan snel hier.