Boek: Fiona McIntosh - De koninklijke banneling

Fiona McIntosh werkte al jaren in de pr en marketing toen ze eind 1999 hobbymatig met een schrijfcursus begon. Haar verhaal voorlezen wilde ze niet, want ze dacht een vreemde eend in de bijt te zijn met haar rare fantasyverhaal. Haar docent (Bryce Courtenay, zelf ook een verdienstelijk auteur) vertelde zijn cursist, die in tranen was, dat zij de beste van de hele club was. Hoe dacht zij een schrijfcarrière te kunnen hebben zonder voor te durven lezen?
Tien jaar later heeft de inmiddels bijna 50-jarige McIntosh een compleet oeuvre op haar naam staan. Met haar inmiddels drie afgeronde trilogieën is deze in Engeland geboren Australische een bekende naam in de wereld van het fantasyboek. Onvermoeibaar werpt ze nu haar vierde trilogie, De kronieken van Valisar, waarvan De koninklijke banneling het eerste deel is.


Brennus vs. Loethar
We landen midden in een veldslag in een middeleeuws aandoende setting. Het koninkrijk Penraven is een van de laatste koninkrijken van de bond dat onder de voet wordt gelopen door barbaren van het steppeland. Koning Brennus betreurt zijn nederlaag vanaf de kantelen van zijn kasteel, maar is lang genoeg koning geweest om te weten wat hij moet doen. De leider van de barbaren, Loethar, zal geen moment aarzelen om alle Valisars om te brengen, zodat niemand meer aanspraak kan maken op de troon van Penraven. Koning Brennus roept zijn gemachtigde bij zich en geeft diens tweelingzonen elk een zware taak. Corbel en Gavriel worden van elkaar gescheiden om het voortbestaan van de Valisars te garanderen. Gavriel moet het kasteel uitvluchten met de twaalfjarige troonopvolger Leo. Corbels taak is grimmiger...

Cliché of toch niet?
Een titel, De koninklijke banneling, die de gemiddelde fantasyfan al honderd keer heeft gehoord. Een veldslag als begin, een koninkrijk, barbaren, paarden, zwaarden en kastelen, erg origineel lijkt het zo niet. Als trouwe lezer van dit genre begin je toch weer aan het zoveelste epische fantasyverhaal, omdat ze zo lekker zijn om te lezen. En ja, het is soms wel veel van hetzelfde, maar toch is het wel leuk.
Hoe welkom is dan de verrassing van een vierhonderd pagina's tellend boek waar je alles voor neer wilt gooien om het uit te kunnen lezen. Ondanks standaardonderdelen is dit een beer van een fantasyroman. De personages zijn uniek, levensecht en spatten van de bladzijden af. McIntosh was in eerdere boeken al geen doetje met haar personages, maar in deze trilogie smijt ze met de meest akelige scènes en plotwendingen. Iedereen in het boek moet akelige dingen doorstaan en moeilijke beslissingen maken. Hun menselijkheid is tastbaar gemaakt door hun schepper, waardoor je diep in het boek wordt gezogen. Wat een rotstreek is dan die enorme spanningsopbouw vanaf pagina één tot vierhonderd en geen duidelijke antwoorden aan het einde. Deel twee volgt...


Uitgever: Luitingh Fantasy ISBN: 978 90 245 3059 5 Pagina's: 398
Waardering:

Kijk voor meer leesplezier in het FOK! boekenforum.