CD: Atreyu - Congregation of the damned

Atreyu is een vijfkoppige band uit Orange County. Opgericht in 1998 heeft deze metalcore-band zich in de afgelopen 11 jaar een prominente plaats weten te verwerven in de plaatselijke hardcorescene en ook internationaal heeft de band een behoorlijke naam weten te maken. Het moet dan ook gezegd worden: ze zijn behoorlijk productief als het gaat om releases. Hun debuut-album Suicide notes & butterfly kisses stamt uit 2002 en hun nieuwste telg Congregation of the damned is alweer hun vijfde album. Zoveel albumreleases in zeven jaar tijd is een behoorlijke score, zeker voor een metalcore-band. Daarnaast toert de band ook behoorlijk wat en doet daarbij ook regelmatig ons land aan.


Congregation of the damned is dus alweer het vijfde album van Atreyu, maar eerlijk gezegd is dit mijn eerste echte kennismaking met de band. Ik heb ze ooit wel eens op zien treden tijdens een of ander festival, maar daar staat me zeer weinig van bij. Ik ben dus helemaal blanco begonnen met het luisteren van het album. Ik had dan ook geen idee wat ik kon verwachten, want hoewel er in de bio van de band wordt aangehaald dat er schijnbaar een behoorlijke hardcorescene is in Orange County kon ik mij (naast Suicidal Tendencies) geen andere hardcoreband uit deze regio voor de geest halen.


Wat betreft de stijl en sound van de band: ik kan mij ergens wel vinden in de bestempeling als metalcoreband, maar wil hier toch enkele kanttekeningen bij plaatsen. Het is inderdaad overduidelijk te horen dat de band behoorlijk wat invloeden uit de metal heeft vermengd in de sound. Je moet echter veel moeite doen om de hardcore-invloeden te herkennen. Verwacht bij het beluisteren van de plaat dus ook niet dat deze ergens lijkt op een album van bijvoorbeeld Hatebreed of Born From Pain. Deze bands hebben een veel duidelijkere hardcore-invloed en zijn wat dat betreft ook een stuk harder en lomper in hun sound. Congregation of the damned kent behoorlijk wat melodie en hoewel er ook wel degelijk wat gebruld wordt, wordt er behoorlijk wat ‘clean‘ gezongen. Het geheel komt dan ook meer over als een combinatie van metal, emo-core en rock.

Omdat de band uit Orange County komt hoopte ik dat de band een behoorlijk eigen sound zou hebben. Ik denk bij het noemen van deze regio aan bands als Social Distortion, Bonecrusher en het al eerder genoemde Suicidal Tendencies, die allemaal opvallen door hun eigen stijl. Helaas valt dit tegen. De stem van Alex Varkatzas is niet slecht, maar heeft geen eigen geluid. Zowel zijn zang als zijn ‘screams’ klinken redelijk standaard. Muzikaal klinkt het ook niet bepaald vernieuwend. Echt vlammen of beuken doet deze cd ook niet echt. Er zijn wel enkele uitschieters, zoals 'Stop! Before It's Too Late And We've Destroyed It All' en titeltrack 'Congregation Of The Damned', die best lekker klinken, maar het zou allemaal best wat feller en rauwer mogen. Daarentegen is er op de uitvoering van de tracks en de productie van het gehele album weinig aan te merken. Het geheel is goed afgewerkt, en het is duidelijk te merken dat de band al geruime tijd aan de weg timmert. Bij het beluisteren van het album heb je ook nergens het idee dat er iets niet klopt aan de nummers.


Congregation of the damned is een kwalitatief goede cd maar weet nergens echt te verrassen. Ook ontbreekt het muzikaal een beetje aan een eigen smoelwerk. Zoals ik eerder al aanhaalde is dit mijn eerste kennismaking met de band en durf ik dan ook geen vergelijking met eerder materiaal te maken. Gezien de naamsbekendheid van de band is het echter wel te verwachten dat de fans deze cd toch wel aan zullen schaffen. Het is ook zeker een degelijk en kwalitatief goed album, en de aanschaf is dan ook zeker te rechtvaardigen. Het mist alleen dat beetje extra. Ik wil de metalcore-fanaten die, net zoals ik, nog geen eerdere albums van de band gehoord hebben wel aanraden om eerst even de Myspace van Atreyu te checken om te kijken of deze stijl in je straatje past. Waarschijnlijk zal deze cd dan ook beter liggen bij de metalfans onder ons.

Tracklist

01. Stop! Before It's Too Late And We've Destroyed It All 3:50
02. Bleeding Is A Luxury 3:32
03. Congregation Of The Damned 3:30
04. Coffin Nails 3:22
05. Black Days Begin 3:54
06. Gallows 3:28
07. Storm To Pass 3:47
08. You Were The King, Now You're Unconscious 5:08
09. Insatiable 4:00
10. So Wrong 3:20
11. Ravenous 3:07
12. Lonely 3:40
13. Wait For You 4:01


Label: Roadrunner Records Releasedatum: 26 oktober 2009
Waardering:


Kijk voor meer muziek in FOK! muziekforum.