DVD: Maradona

Hij is er straks weer bij tijdens de WK in Zuid-Afrika. Zijn Argentinië heeft zich ternauwernood weten te plaatsen. Als bondscoach uiteindelijk toch nog succesvol, als speler fenomenaal, als icoon onuitwisbaar, als mens fragiel en als vader mislukt. Dat is hoe Maradona te omschrijven valt. Maar of daarmee gezegd is wat er over Pluisje te zeggen valt...



Emir Kusturica maakte een portret van 's werelds beste voetballer, aldus Maradona zelf. Een portret waarvan Kusturica zelf gehoopt had dat deze zou doorgronden wie Maradona was. En na twee jaar is hij nog geen stap verder. In die twee jaar heeft hij wel een documentaire weten te maken over El Diez, Maradona blijft een mythisch figuur. Maradona biedt inzicht in het roemruchte leven van de nummer 10 van het elftal van Argentinië. Natuurlijk zien we in deze documentaire de talrijke doelpunten die hij in zijn carrière maakte. Daarnaast is er ook nog aandacht voor de politieke statements die Diego maakt, want dat doet hij met verve. Hij is voorvechter van de onafhankelijkheid van Zuid-Amerika en ziet Bush, ten tijde van het maken van de documentaire nog de president, als de duivel in hoogst eigen persoon.



Kusturica heeft tijdens het maken van zijn documentaire een aantal keren de beschikking gehad over de exclusiviteit van een gesprek met Maradona. Hij heeft in die gesprekken, met een tolk aan de zijlijn, zijn vragen afgevuurd op de -naast 'Evita' Peron- grootste held van Argentinië. Deze vragen gaan gelukkig niet allemaal over de impact die zijn prestaties als voetballer hebben gehad op het Argentijnse volk, maar ook over zijn privéleven. Daarnaast vertelt Maradona ook over zijn grootste miskleun, de cocaïneverslaving. Door het gevaar van deze 'witte dame' heeft hij zijn kinderen nauwelijks zien opgroeien. Maar zoals een oude man betaamt heeft hij nu spijt van wat hij toen allemaal heeft gedaan. Hij stelt zelfs dat hij een nóg betere voetballer was geweest zonder cocaïne...

Het portret Maradona biedt een mooie kijk in het leven van de roemruchte nummer 10, maar is op bepaalde punten toch te politiek geladen. Nu is dat bij een man als Maradona ook niet heel gek, met tatoeages van Fidel Castro en Che Guevara op zijn lijf een heus politiek uithangbord, maar dit had niet op de voorgrond hoeven staan. Een goed voorbeeld van deze politieke lading is te zien in de animatie die is gemaakt van de 'Goal of the century'. De beroemde dribbel van Maradona in de WK-kwartfinale tegen Engeland is te zien als geanimeerde aversie tegen het Westen. Het had er niet zo dik bovenop hoeven liggen. Maar goed, dat is nu eenmaal wat kenmerkend is voor Maradona, de gepassioneerde overdrevenheid en dat is ook in die animatie terug te zien. De documentaire wordt verder opgefleurd door oude beelden van Maradona en zo is ook goed zijn gevecht tegen de kilo's te zien. Na zijn verslaving kwam hij kilo's aan en die vlogen er langzamerhand weer af, maar zo licht als het pluisje waarnaar hij vernoemd is, zal hij niet meer worden.


Emir Kusturica heeft een mooi overzicht gemaakt van één van de beste voetballers van de vorige eeuw, waarbij hij ook redelijk open spreekt over zijn familie- en privéleven. Het meeste kippenvel krijg je toch als je de oude beelden ziet waarin Maradona weergaloze doelpunten scoort en het stadion in vervoering brengt. Voor diegenen die erg van voetbal houden, is dit een dvd die eigenlijk niet mag ontbreken. Voor de neutrale toeschouwer zal vooral het grote ego van Diego opvallen, maar toch een mooi portret over God zelf.




Label: Paradiso Films Releasedatum: 22 oktober 2009 Kijkwijzer:
Waardering film: - Waardering extra's: N.v.t.

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.