Interview: Yvonne van den Hout, auteur

*met dank aan Monique aka Lois voor het lezen, interviewen en schrijven!!*

Monique, aka Lois uit OUD, heeft Yvonne van den Hout geïnterviewd. Yvonne is auteur RE(d)T je gewicht, dat dit weekend is verschenen. Lees het interview hieronder. RE(d)T je gewicht is een boek dat een probleem van alle tijden en leeftijden bespreekt: eten, gewicht, diëten. Monique las het boek vers van de pers, de link naar haar review vind je hieronder. Wil je meepraten over het onderwerp op het forum, let dan op de link hieronder. Yvonne en Monique lezen en posten daar over het onderwerp, dus stel vooral je vragen daar! Tip van mij: blijf vooral tot het einde aan boord...

Lees de review van Monique over RE(d)T je gewicht!
Lees mee, praat mee, vraag op het forumtopic over RE(d)T je gewicht.

Allereerst van harte gefeliciteerd met je boek 'RE(d)T je gewicht'. Hoe ben je tot het besluit gekomen dit boek te schrijven?
Yvonne: "Dank je wel. Het idee voor dit boek ontstond al heel lang geleden, omdat ik steeds weer merkte dat mensen die eerst afvielen door een dieet later gewoon weer aankwamen. Ik was destijds gevraagd door een afslankorganisatie, om de vrouwen te begeleiden die problemen hadden met afvallen. Die problemen waren voornamelijk van psychosociale aard en ik heb dit bespreekbaar gemaakt in de groep. Dit werd eerst aarzelend, maar al gauw heel enthousiast ontvangen door de vrouwen en mijn groep groeide heel snel. Mijn aanpak sloeg duidelijk aan en de vrouwen hadden er veel profijt van. Toen in 1998 de hype rond het dieet van Montignac ontstond, overviel mij dan ook een gevoel dat het midden hield tussen boosheid, verontwaardiging en verdriet. Ik heb toen, als reactie op een artikel hierover in de AD, een stuk geschreven waarin ik vanuit mijn hulpverleningsachtergrond, uiting gaf aan dit gevoel. Dit stuk is ook daadwerkelijk in de krant geplaatst. De boodschap erin was, kort samengevat: Weer iemand die zich uitsluitend via een dieet richt op het aantal kilo's dat er bij iemand af 'moet' en weer word er voorbij gegaan aan de mens achter dat gewicht. Weer jaren later ontstond de hype rond Sonja Bakker en was ik opnieuw verbaasd. Ook nu storten zich weer honderdduizenden mensen op haar dieet en opnieuw ging het weer alleen over voedsel. Dat versterkte alleen maar mijn gevoel dat het tijd werd dat mijn boek ook echt in de winkels kwam te liggen, zodat mensen in ieder geval ook een kans hadden om kennis te nemen van een meer realistische kijk op en aanpak van overgewicht."

Hoe moeilijk of juist makkelijk was het om een boek te schrijven, hoe ben je te werk gegaan?
Yvonne: "Het schrijven van dit boek was zeker niet makkelijk en heeft me veel tijd en energie gekost. Maar omdat ik het 'mijn missie' vind om mensen (en dan met name vrouwen) te laten weten dat alleen het volgen van een dieet niet blijvend werkt, was het de moeite waard om mijn tijd daarin te investeren. Ik ben te werk gegaan door het opschrijven van de zaken die ik in mijn boek aan de orde wilde laten komen. Voor mij waren dat in eerste instantie de lichamelijk, mentale en emotionele aspecten rond afvallen. Daarnaast ook het afbouwen van de afhankelijkheid van diëten en het verhogen van de zelfstandigheid en het zelfvertrouwen van vrouwen die regelmatig lijnen. Vanuit mijn opleiding en ervaring met groepen met eet-gewichtsproblemen wist ik daar al het nodige van, maar ik heb ook veel boeken en artikelen gelezen waarin delen van die aspecten belicht werden en diverse workshops gevolgd. Iedere keer als ik weer iets nieuws las of hoorde, voegde ik dat toe aan mijn manuscript. Daarbij heb ik ook veel met collega’s over dit onderwerp gesproken en heb ik een enquête gemaakt over dit onderwerp voor artsen, diëtisten en vrouwen die regelmatig lijnden. Deze gegevens heb ik ook in mijn manuscript verwerkt. Verder heb ik natuurlijk ook heel veel van cliënten gehoord en geleerd die allemaal ervaringsdeskundig waren op het gebied van lijnen. Al deze informatie heb ik door de jaren heen verwerkt in mijn manuscript. Toen ik zo'n twee jaar geleden meer tijd kreeg om me op het schrijven van dit boek te richten, ben ik intensief aan de slag gegaan."

De markt wordt overspoeld met boeken over gewichtsverlies en zelfhulpboeken, wat maakt jouw boek zo anders dan alle andere boeken?
Yvonne: "Wat mijn boek anders maakt is dat ik het gehele verhaal vertel rond het afvalproces. Van hoe de aandacht voor een slank lichaam en het 'ideale gewicht' begon tot aan hoe men nu maatschappelijk en commercieel naar het 'probleem overgewicht' kijkt. Daarnaast heb ik veel aandacht besteed aan de lichamelijke, mentale en emotionele factoren die het afvallen zo vaak belemmeren. Ik wilde ook graag vrouwen laten weten dat het niet hun eigen schuld is als lijnpogingen steeds mislukken, maar dat dit vaak juist veroorzaakt wordt door het regelmatig volgen van een dieet. Ik vond het met name belangrijk om vrouwen meer en andere informatie te verschaffen dan dat er normaalgesproken bij afvalproducten en diëten gegeven wordt. Daarbij bied ik hen in mijn boek een methode aan, waardoor zij zelf weer grip kunnen krijgen op hun eetgedrag en daarmee op hun gewicht. Hierdoor zullen zij zich minder afhankelijk gaan voelen en meer op hun eigen kracht gaan vertrouwen. Daarbij komt ook nog dat de gebruikte RET-methode ook toepasbaar is op mogelijke andere problemen waar mensen tegenaan kunnen lopen in hun leven. Bovendien geef ik een andere kijk op voedsel in het algemeen en op 'verboden' voedsel in het bijzonder. Hoewel er wel boeken bestaan, die hetzij over het lichamelijke aspect gaan, of over het mentale of emotionele aspect, heb ik nog geen boek gezien dat al deze aspecten met elkaar verenigd. Vandaar dat ik denk dat mijn boek wezenlijk anders is."

Ik lees dat je naast dit boek ook trainingen geeft. Tijdens zo'n training zijn alle ogen op jou gericht en zal jouw gewicht en lichaam scherp worden bekeken. Ben je je daarvan extra bewust of kun je dat makkelijk naast je neerleggen?
Yvonne: "Ik kan dat makkelijk naast me neerleggen, omdat ik er van overtuigd ben, dat het niet gaat om hoe ik er uitzie, maar om wat ik de mensen kan meegeven. Dat straal ik uit en daarom nemen mensen dat ook zelf wat makkelijker over."

Wat zou je nog willen zeggen, welke belangrijke vraag ben ik nog vergeten te stellen en wil je wel graag beantwoorden?
Yvonne: "Die vraag zou kunnen zijn:
Wat maakt dat veel vrouwen, die door het volgen van een (nieuw) dieet zijn afgevallen, dat succes uitsluitend toeschrijven aan de bedenker van het dieet en niet aan hun eigen inspanning om een periode weinig of anders te eten. Maar waarom wijten zij, het niet kunnen volhouden van het dieet en uiteindelijk weer aankomen, als vanzelfsprekend aan hun eigen 'falen'?
Ik denk dat dat voornamelijk komt door de enorme maatschappelijke druk die op vrouwen rust om vooral maar slank te zijn. Dat dit volgens de huidige normen van de maatschappij alleen bereikt kan worden door te lijnen en dus 'goed te zijn in afvallen en op gewicht blijven'. Er heerst nog steeds de opvatting, ook onder de vrouwen zelf, dat afvallen uitsluitend te maken heeft met discipline, doorzettingsvermogen en wilskracht ofwel 'met streng zijn voor jezelf', wanneer het om eten gaat. Omdat diëten in eerste instantie meestal werken, kan het in hun ogen daar dus niet aan liggen. Wanneer zij dus aankomen 'moet' het dus wel aan henzelf liggen, want 'iedereen valt toch af van dit dieet?'"

Welke (belangrijke) boodschap wil jij de lezers van dit interview nog meegeven?
Yvonne: "Het 'ideale gewicht' bestaat niet, net zoals er ook geen 'ideale lengte' of 'ideale kleur' ogen bestaat. Jouw gewicht is persoonlijk en uniek en afhankelijk van een groot aantal lichamelijk en erfelijke factoren. Koppel trots zijn op jezelf dus los van de mate waarin jij 'goed kunt afvallen'. Je mag altijd trots zijn op jezelf, ongeacht je gewicht, gewoon om de persoon die jij werkelijk bent. Koppel daarom ook streng lijnen los van je gevoel 'goed bezig te zijn' en bedenk: 'Je bent als mens niet méér naarmate je minder weegt'."

Tot slot: Had je voor dit interview al eens van FOK! gehoord?
Yvonne: "Ik had er wel zo hier en daar over gehoord, bijvoorbeeld van mijn zoons of cliënten. Zelf had ik het te druk om eens rustig op jullie site rond te kijken."