Evenement: Solar Festival

Een recreatieplas, een intiem festivalterreintje in Roermond en een breed programma, de ingrediënten die samen Solar vormen. De locatie is weliswaar niet heel centraal gelegen, maar Roermond ligt ook weer niet midden in zee dus in de wijde omtrek genoeg potentiële bezoekers te vinden! Tijdens het festival zou blijken dat een groot deel van de bezoekers uit de omgeving kwam, overal hoorde je mensen gezellig Limburgs praten.


Het festivalterrein lag aan het water, mensen met boten konden - tegen betaling - dan ook genieten van de vele artiesten die gedurende het weekend optraden. De camping was van een strandje voorzien, alles bij elkaar was het zeker niet slecht vertoeven in Roermond! Over het terrein verspreid lagen de diverse areas en stonden tenten. Naast het main stage, waar de grotere acts stonden, was er een 3FM tent, een house-area, een tech-house-tent en een La Rocca-tentje, vernoemd naar de gelijknamige club. Bij de MTV Art Lounge tenslotte, gebeurde er allerlei kunstzinnigs.

Zaterdag
Het weer, iets waar wij Nederlanders zo graag over zeiken. Met reden, want als we ergens trots op zijn dan is het wel op onze festivals en laat het weer nou net een prima manier zijn om een goed festival te verzieken. Toen het de hele dag grijs leek te blijven, werd het ergste gevreesd. Dat kon Benjamin Bates weinig schelen. Die hielp de festivalgangers wel de dag door, net als Brian S. in de house-area, die ook een heerlijke set neerzette.

Eigenlijk begon de dag pas echt goed te worden rond etenstijd, met Dunca De La Funk & The DD All Stars. Lekkere housebeats, gecombineerd met live zang, percussie en saxofoonspel, deden het super bij het publiek en toen ook de zon doorbrak, kon de sfeer niet meer stuk. De lieftallige Marcella mocht het overnemen van Dunca De La Funk en had er ook duidelijk zin in: ze zong zo af en toe wat plaatjes mee (al deed ze dat niet door een microfoon). Op de main stage stond ondertussen Lucien Foort met een briljante set, waarvan iedereen zichtbaar genoot. Weer wat later op de avond zorgden Phats & Small voor een enthousiast publiek, altijd leuk om het contrast tussen de drukke Jason Phats en de rustigere Russell Small weer te zien. Draaien kunnen ze allebei prima overigens.

Tegen het einde van de avond wilde het weer toch nog roet in het eten gooien: het begon te regenen. Gelukkig had het nauwelijks invloed op de sfeer, al blijft het jammer als de dag zo moet eindigen na zo mooi begonnen te zijn.

Zondag
Na de vele hoogtepunten op de zaterdag was het nog maar de vraag of de zondag dat kon overtreffen. Het weer was in ieder geval heerlijk! De zon liet zich al vroeg zien, al waaide het wel behoorlijk. Het begin van de dag bood niet zo heel veel bijzonders, pas richting het eind van de middag kwam de dag echt op gang. Onder andere met Postmen, die een keihard (letterlijk!) maar sfeervol optreden gaven, dat perfect paste bij het lekkere weer. Cleon Macnack draaide ondertussen al even in de house-area. Zijn muziek was prima, al mag de man best eens wat vaker lachen. Hitmeister D draaide ondertussen voor een bijna lege 3FM-tent, maar om dat nou zonde te noemen...

Om vijf uur liet Erick E zien hoe je mensen wél vermaakt, maar toen wilde het weer niet meer meewerken. Diep donkergrijze wolken trokken over het festivalterrein en terwijl The Sheer net begon te spelen, begon het te regenen. De mannen uit Haarlem speelden een geweldige show, zoals altijd wisten ze het publiek weer goed bij de show te betrekken en ze speelden ook een aantal nieuwe nummers.


Terug naar het main stage voor 100% Isis. Een mooie verschijning op het podium, maar in samenwerking met de weergoden en goede muziek ook een ontzettend leuke set om naar te luisteren! Na nog even bij Laidback Luke te zijn langsgeweest, die in tegenstelling tot Leon Macnack niets anders doet dan lachen, werd het tijd voor Soulvation. Absoluut het hoogtepunt van de dag, wat een geweldig optreden! Beats met live instrumenten en zang, waaronder die van Marloes Nova (ze zegt het zelf schitterend op de Soulvation-website: "zangeres en een beetje getikt"), dat kon gewoon niet meer beter, al probeerde Beef het nog wel heel behoorlijk.

Conclusie
Solar was niet uitverkocht, integendeel. Er was nog ruimte voor meer dan genoeg mensen, maar dat mocht de pret niet drukken. De locatie was leuk, intiem, het festivalterrein gezellig, de programmering breed en van voldoende kwaliteit. Extrema, 3FM en MTV kunnen terugkijken op een geslaagde eerste Solar. Volgend jaar weer!



Organisator: Extrema, 3FM, MTV Datum/lokatie: 13/14-08-2005, Roermond Waardering:

Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!