DVD: Revolutionairy Road

Sam Mendes was vooral al bekend van zijn film American Beauty, die er zeker mocht wezen. Dit jaar kwam daar een nieuw juweeltje bij en deze is enige tijd geleden op dvd verschenen. We hebben het hier natuurlijk over Revolutionaire Road, met de hereniging van twee former lovers uit Titanic: Kate Winslet en Leonardo DiCaprio. Zouden ze de tijden van weleer ook in deze nieuwe film kunnen doen herleven?


Het alledaagse leven in een doorsnee buitenwijk van Amerika
Revolutionairy Road is een verfilming van het gelijknamige boek van Richard Yates en laat zien hoe het leven in de buitenwijken in het Amerika van de jaren vijftig eruit ziet. De worstelingen binnen een relatie, het alledaagse leven, hoe overleef je dit allemaal? In de twee uur durende film zien we hoe Frank en April Wheeler na hun verhuizing proberen hun relatie in stand te houden. Veel dialogen aan de keukentafel, al dan niet op ruziënde toon. Ze komen al snel tot de conclusie dat ze wel samen verder willen, maar niet op de manier waarop ze nu bezig zijn. Hun relatie gaat bergafwaarts en dit leidt tot vreemdgaan (Frank) en het najagen van dromen (April) waarin de ander vooral geen rol speelt. Langzaam zakt het stel af naar een verstandhouding die nog net vol te houden is maar waarin de liefde moeizaam te onderhouden is, hoe diep die ook zit en elke poging tot herleving ervan ten spijt.


Tot elkaar veroordeeld
De kracht van de film zit vooral in de dialogen tussen de twee hoofdrolspelers, die uiteraard niet beter gecast hadden kunnen worden. Winslet en DiCaprio, DiCaprio en Winslet: zouden ze ooit nog los van elkaar gezien kunnen worden in liefdesverhalen? De twee zijn zo goed op elkaar ingespeeld, voelen elkaar erg aan en dat straalt af op de kijker. Mendes heeft dit goed voorzien. Ik kan zo geen twee namen noemen die deze rollen beter hadden kunnen vertolken. De beoordeling in sterren komt vooral op het conto van de acteerprestaties. Het verhaal is namelijk niet helemaal vernieuwend, denk aan een film als Who’s Afraid Of Virginia Woolf?. Wat de film verder nog sterk maakt, is dat het verhaal herkenbaar is. Menig ingedut koppel zal er zichzelf in terugzien, al dan niet geromantiseerd. Dit maakt het een aan waarheid grenzende film die de kijker toch ook aan het denken zet over zijn eigen leven en relatie.

De setting in de jaren vijftig is door Mendes erg goed weggezet, niks glamour, niks glitter, puur het alledaagse leven met al zijn worstelingen, hardheid en ruwheid, omgeven met een nog altijd sluimerende liefde. Dit maakt het een integer en intiem verhaal. Vul deze beeldende weergave aan met de muziek van Thomas Newman en je hebt een zeer sterke dramafilm waarvan zowel het verhaal als de muziek je kippenvel bezorgen.


Bekende opzet
Het trucje van Revolutionairy Road werd eerder al door Mike Nichols’ film Who’s Afraid Of Virginia Woolf? uit 1966 getoond (al even genoemd eerder in deze review), en dat gebeurde destijds met groot succes, het is een klassieker op het gebied van relatie-drama. Dat we nu ruim 40 jaar later een soortgelijke film te zien krijgen, is op zich niet zo erg. Mendes weet er een eigen draai aan te geven, waardoor hij naast Virginia Woolf kan blijven staan, al moet gezegd worden dat Woolf wel nét een treetje hoger staat qua sublimiteit. Dat is dan ook terug te zien in de sterren, vier voor Revolutionairy Road, terwijl Vigirnia Woolf er dan vijf zou krijgen.

Op de dvd-release staan nog een aantal extra's die de film verduidelijken. Zo is er een 'making of' opgenomen waarin cast en crew zich van hun filosofische kant laten zien. Ook laat hij zien hoe de voorbereiding van Winslet en DiCaprio ernstig echt was; zij zijn enige tijd daadwerkelijk als April en Frank gaan leven in Connecticut. Verder is er een commentaartrack te beluisteren van Mendes en Haythe waarin zij uitleg geven hoe het boek is vertaald naar de film. Al met al de moeite waard, maar niet bovenmatig. De film moet toch vooral zichzelf dragen... en dat doet hij prima.


Label: Paramount Home Entertainment Releasedatum: juni 2009
Kijkwijzer:
Waardering Film: Waardering extra's:

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.