Interview: Bloc Party op Lowlands

Bloc Party is één van de grote namen op het Lowlands festival dit jaar en uiteraard springt FOK! dus in op de mogelijkheid ze te interviewen. In de eerste instantie was het interview gepland met basgitarist Gordon Moakes maar ter plekke zit drummer Matt Tong in korte jeans en wit tshirtje op de bank in het backstage gedeelte van de band. Met dreunende hiphop en een flinke wietlucht, afkomstig van het Snoop Dogg entourage die tijdelijk de buren vormen van deze Engelse post-punk, indie rock, britpop band, beantwoord Matt de eerste vraag.

Het verschil tussen een festival als Lowlands of een concert betekent voor Bloc Party vooral dat ze letten op hun setlist. Hoe diverser het publiek, des te meer ze hits in hun setlist zullen opnemen in plaats van de meer obscure b-kant nummers. Met een blik op de setlist voor vanavond die met tape aan de muur geplakt is, telt hij snel de singles die ze zullen spelen: tien. Dit is een mooie aanleiding om een vraag de stellen van een Bloc Party fan (en FOK!er) die eerder die dag al met een bandshirt en prangende vraag rondliep: waarom brengt de band zoveel singles uit tussen de cd’s door? Matt antwoordt dat het in de eerste instantie vooral geboren is uit de noodzaak om terug de studio in te gaan. Bij uitkomst van het debuut album Silent Alarm (2005) hadden ze nog geen idee dat ze zoveel zouden gaan touren en wanneer ze dan een weekje tussendoor niet hoefden op te treden namen ze een nieuw nummer op. Het feit dat deze als singles werden uitgebracht komt vooral door de platenmaatschappijen die de gelegenheid grepen om daar geld mee te verdienen via bijvoorbeeld deluxe versies van de albums. Zelf ziet Matt daar niet zo het nut van in, behalve voor het feit dat platenmaatschappijen nu eenmaal geld willen verdienen.

Zelf zien ze als band er in ieder geval weinig van terug. Tenzij je een band bent als U2 zal je via muziekverkoop niet veel verdienen. Benieuwd naar wat hij dan vindt van downloaden zegt Matt dat hij daar niet per se een probleem mee ziet, maar dat hij het een wel een moeilijke discussie vindt. Ethisch gezien, tegenover bands, vindt hij het niet echt slecht aangezien het dus vooral de platenmaatschappijen zijn die geld verdienen met de verkoop van cd's. Belangrijk vindt hij wel om te zorgen dat er een geheel product ontstaat dat mensen willen hebben, zoals de cover art en de ervaring van het opzetten van een plaat in het algemeen. Toch heeft Bloc Party wel eerder nummers ter beluistering of download aangeboden via hun Myspace pagina, wat ze vooral doen om zelf een grip te hebben op wanneer een nummer uitkomt en zo het lekken tegen te gaan.



vlnr: Matt, Gordon, Kele, Russell


Met al dat gepraat over het uitbrengen van muziek is de brandende vraag: wat kunnen we in de toekomst verwachten? Matt geeft aan dat in de nabije en zelfs de verre toekomst geen plannen zijn om een nieuw album uit te brengen. Ze hebben nu besloten om na zeven jaar van muziekmaken wat gas terug te nemen en te herladen. Hij klinkt zo moe als hij er op dat moment uitziet wanneer hij dat zegt. Vragen over de richting die ze op willen met de muziek zijn dan ook lastig voor hem. Van de ene kant willen ze wat meer terug naar hun traditionele roots, dus minder electronisch, maar van de andere kant blijft dat een theoretisch verhaal en kan het op het moment dat ze weer gaan opnemen heel anders uitpakken. Op de opmerking, naar aanleiding van zijn trouwring, dat zijn vrouw vast blij is om hem weer vaker thuis in te hebben zegt hij dollend dat hij dat niet weet, want misschien raakt ze wel lichtelijk geïrriteerd als hij steeds in huis rondlummelt. Gordon Moakes, heeft echter een dochtertje van één die wel eens meegaat naar optredens, inclusief grote koptelefoon tegen gehoorbeschadiging, maar met wie Gordon graag meer tijd thuis zou doorbrengen. Het 'thuis' van Matt bevindt zich in Berlijn en al het touren heeft hem duidelijk gemaakt dat er zo veel buiten het Britse eiland is dat het eigenlijk ook weinig uitmaakt waar je woont. Doordat Groot Brittannië een eiland is en daardoor wat meer is geïsoleerd van de rest van de wereld is hij erg blij dat hij meer van de wereld heeft gezien door het touren.

Met het optreden van de avond nog in het vooruitzicht praten we over de fans. Bloc Party is zowel in de VS als in Europa bekend en het grootste verschil in de reacties van het publiek wijt Matt aan het alcohol en/of wietgebruik. In de VS ligt de leeftijdsgrens voor alcohol hoger dan in Europa en is het zelfs zo dat bij sommige concerten het publiek in twee vakken wordt verdeeld: legale drinkers en niet-drinkers. Het drinkende vak lijken wat sneller los te gaan en dat is ook het geval in Europa, waar jonge tieners al mogen drinken en makkelijk op gaan in de muziek. In het nuchtere, blowende Nederland heeft hij wel eens moeite met hoe mellow het publiek is. Als voorbeeld noemt hij optredens in Amsterdam, waarbij ze echt het idee hadden dat ze wat fout deden totdat ze zich realiseerden dat het gewoon een andere manier van appreciëren is.

Ondanks dat ze wereldwijd fans hebben vindt hij het belangrijk te realiseren dat er niemand meer of minder is dan een ander. Daarbij hoort ook de realisatie dat de wereld niet hetzelfde is buiten de optredens tijdens het touren om. Zo zijn er wel eens fans geweest die bij het zien van hen in tranen uitbarsten, iets wat hij moeilijk kan bevatten, behalve vanuit het idee dat jonge mensen die net into muziek of sport raken nog wel eens erg willen opgaan in hun passie. Of deze nuchtere houding specifiek Brits is weet hij niet, maar een dergelijke opmerking als deze is wel passend om in gedachten te houden bij het entourage aan stoere negers en blonde bimbo's die buiten het kamertje de gangen vullen als aankleding voor Snoop Dogg, die op het moment van het gesprek op het podium van de Alpha tent staat.

Het interview wordt afgesloten met een dank aan alle Nederlandse fans en de opmerking dat hij altijd blij is hier te spelen. Behalve tijdens de concerten kent hij Nederland niet zo heel goed, maar met de geplande pauze in Bloc Party’s muziek op komst overweegt hij om ons landje eens wat beter te gaan bekijken.

Later op de avond staat Bloc Party voor een volle Alpha tent, de grootste tent van het festival, waar zanger Kele Okereke met zijn aanstekelijke glimlach de zaal ontroerd. Matt speelt met de tong uit de mond van concentratie en ook Russell Lissack staat met een serieus gezicht te spelen. Ondanks dat het publiek niet altijd even goed snapt wat er verwacht wordt qua meezingen is het letterlijk een daverend succes wanneer het applaus op het einde wordt ondersteund door het massale getrappel met de voeten op de houten vloer. Heerlijk.

Links:
Officiële Bloc Party website
Myspace pagina Bloc Party
Muziekforum FOK!
Lowlandsforum FOK!