CD: Green Day - American Idiot

Wie punk zegt, zegt Green Day. In de underground punk-scene in Californië vormden jeugdvrienden Billy Joe Armstrong (zang, gitaar) en Mike Dirnt (bas) hun eerste band, Sweet Children, op hun veertiende. In 1989 was drummer Al Sobrante inmiddels bij het tweetal gevoegd en had de band haar naam veranderd in Green Day. Dat jaar bracht de band zelf hun eerste EP uit, '1.000 Hours' genaamd. Die EP deed het ontzettend goed in de hardcore punk-scene in Californië en al snel kreeg de band een contract bij een onafhankelijk label, Lookout. Hun allereerste album heette '1.039/Smoothed Out Slappy Hour' en kwam later dat jaar uit. Drummer Al Sobrante werd vervangen door Tre Cool en zo bleef het.

De cultstatus van Green Day bleef gewaarborgd met het tweede album, 'Kerplunk', dat in 1992 verscheen. Dat album deed het in de underground scene zo goed, dat ook grote labels interesse kregen voor Green Day. Uiteindelijk tekende Green Day bij Reprise (Warner) en bracht daar 'Dookie' uit in 1994. De eerste single, 'Longview', werd onder andere dankzij de steun van MTV een succesvolle single en het album deed het niet minder goed. Ook de tweede single, 'Basket Case', stond weken aan de top van de Amerikaanse hitlijsten en het album bleef verkopen toen Green Day optrad op Woodstock '94. Tegen de tijd dat de vierde single, 'When I Come Around' de hitlijsten beklom (en daar zeven weken strak op nummer één stond) waren er al vijf miljoen albums verkocht alleen al in de Verenigde Staten. Uiteindelijk gaan er tien miljoen exemplaren van 'Dookie' over de toonbank wereldwijd, nog steeds is het album een goed verkopend punkschijfje.

De opvolger van 'Dookie' werd 'Insomniac', dat in de herfst van 1995 verscheen. Aanvankelijk deed dat album het prima, maar geen van de singles deden het zo goed als die op 'Dookie': de verkopen bleven steken op een 'schamele' twee miljoen exemplaren. Green Day zegt in hetzelfde jaar een Europese tour af omdat ze uitgeput zouden zijn. De rest van dat jaar nemen de heren materiaal op voor hun nieuwe album, 'Nimrod', dat eind '97 in de winkels verschijnt. In 2000 volgt 'Warning' en inmiddels vier jaar later verschijnt dus het nieuwe album 'American Idiot'.