Diversen: Madurodam

Madurodam dankt haar naam aan de zoon van de mede-oprichters van het park. De in 1916 op Curaçao geboren George Maduro vocht tijdens de Tweede Wereldoorlog aan geallieerde zijde en overleed op 9 februari 1945 in het concentratiekamp Dachau aan vlektyfus. Ter nagedachtenis aan hem vatten zijn ouders het plan op om een monument op te richten. Tegelijkertijd zocht een lid van de Raad van Bijstand van de Stichting Nederlands Studenten Sanatorium, mevrouw Boon - Van der Starp, fondsen voor de ondersteuning van het sanatorium in Laren, waar studenten met tuberculose konden kuren en tegelijkertijd konden studeren. De financiële steun wilde mevrouw Boon het liefst verkrijgen via de inkomsten van een miniatuurstad. Het voorbeeld van dit plan was het Engelse Beaconsfield. De eigenaar van dit park verdiende zoveel met zijn attractie dat hij een groot deel van de inkomsten aan Londense ziekenhuizen kon schenken. Na een gesprek met mevrouw Boon besloten de heer en mevrouw Maduro geld af te staan zodat met de bouw van een Nederlandse miniatuurstad kon worden begonnen. Aangezien het sanatorium in Laren in 1964 sloot omdat tbc niet meer voorkwam onder studenten, wordt de nettowinst van Madurodam tegenwoordig aan diverse goede doelen geschonken.

Bij de opening van het park op 2 juli 1952 werd de 14-jarige prinses Beatrix aangesteld als burgemeester van de miniatuurstad. Tot zij in 1980 op de Nederlandse troon kwam, heeft zij dit ambt vervuld. Ze is echter nog steeds beschermvrouwe van Madurodam. Sinds 1980 wordt de burgemeester gekozen uit de Jeugdgemeenteraad van Madurodam, die bestaat uit 22 Haagse middelbare scholieren. De burgemeester is, net als de wethouders, aanwezig bij iedere plechtigheid en neemt nieuwe maquettes officieel in ontvangst. De burgervader of -moeder wordt overigens per stemming gekozen door de leden van de Raad, waardoor Madurodam al jaren de eerste gemeente van Nederland met een gekozen burgemeester is.


Prinses Beatrix aanvaardt het
burgemeesterschap van de kleine stad

Sinds de oprichting is het park niet van opzet veranderd, maar wel enkele malen uitgebreid. De laatste grote uitbreiding dateert van 1996. Inmiddels zijn in het park meer dan 700 maquettes te zien die als voorbeeld diverse bekende en minder bekende gebouwen en werken uit heel Nederland hebben.