Boek: Carry Slee - Bangkok Boy

Carry Slee staat vooral bekend om haar jeugdromans. Mede door boeken als Spijt, Radeloos en de gehele Timboektoe-serie heeft ze laten blijken dat ze haarfijn aanvoelt wat jongeren bezighoudt. Gedurende het afgelopen decennium schreef ze daarnaast vier boeken voor volwassenen. Met Bangkok Boy probeert ze opnieuw een andere doelgroep aan te spreken. Het werk is namelijk gericht op adolescenten. Een doelgroep, die gedurende hun jeugd hoogstwaarschijnlijk al eens in aanraking is gekomen met de werken van de Amsterdamse schrijfster.


Thaise relatieproblemen
Bangkok Boy begint heftig. Na een jarenlange liefdesrelatie wordt Bo plots zonder eenduidige aanleiding gedumpt door Joep, een ogenschijnlijk betrouwbare jongen die geadopteerd is. Terwijl ze haar leed deelt met huisgenoot Anouk, groeit het verlangen om de daadwerkelijke redenen hiervan te achterhalen. Snel komt ze erachter dat Joep vreemd genoeg spoorloos verdwenen is. Bo gaat tevergeefs alle mogelijke plaatsen af waar hij zou kunnen zijn. Met meer geluk dan wijsheid ontdekt ze dat Joep waarschijnlijk naar Thailand vertrokken is, om daar zijn echte ouders te ontmoeten. Na enige twijfel en met weinig houvast besluit ze uiteindelijk haar schoolleventje op te geven en samen met Anouk naar Azië te vertrekken, in de hoop dat ze haar relatie kan redden.

Carry Slee heeft ervoor gekozen om de lezer in de huid te laten kruipen van beide hoofdpersonages. Het perspectief wisselt zodoende per hoofdstuk tussen Joep en Bo. Dit zorgt ervoor dat je al gauw een bepaalde vorm van sympathie hebt voor beide personen. Beweegredenen komen op deze manier namelijk goed naar voren, alsook het unieke en uiteenlopende karakter van beiden. De contrasten in vrijwel elk opzicht zijn relatief groot. Dit zorgt weliswaar voor een behoorlijke spanning, maar hierdoor ontbreekt het wel aan nuance. Het is op zich vrij vermakelijk om te lezen dat een vrij conservatief en bedachtzaam meisje binnen de kortste keren haar hele bestaan achterlaat en een enkeltje naar Thailand boekt, maar echt overtuigend of geloofwaardig is het niet.

Ongeloofwaardig
Dit is niet het enige aspect dat ervoor zorgt dat Bangkok boy een gebrek kent aan geloofwaardigheid, wat eigenlijk toch steevast een van de speerpunten is van de boeken van Carry Slee. Dit komt mede door de opeenstapeling van vrij onwaarschijnlijke gebeurtenissen. Het lijkt soms alsof dit met opzet gedaan is, zodat het boek zich wat beter leent voor een eventuele verfilming. Ook de schrijfstijl draagt hier op sommige vlakken aan bij. Slee maakt gebruik van termen die jongeren blijkbaar veelvuldig in de mond nemen. Met de achterliggende gedachte is ongetwijfeld niets mis, maar in de uitwerking is ze iets te ver doorgeslagen. Hier staat dan wel weer tegenover dat Bangkok Boy ontzettend fijn wegleest en de personages zeer levendig en overtuigend worden neergezet.

Al met al is Bangkok Boy een vrij middelmatige roman. Het plot kent niet al te veel diepgang en ook al sluiten de onderwerpen op de meeste vlakken vrij aardig aan op de leefwereld van een behoorlijk aantal jongeren, het werk kent een algeheel gebrek aan geloofwaardigheid. Het gebrek aan nuance lijkt dan ook het grootste manco. Dat Bangkok Boy, in tegenstelling tot de voorgaande werken van Slee, geen grootse thematische opzet kent, zorgt er bovendien voor dat het boek niet kan tippen aan het bekendere werk uit haar portfolio.


Uitgever: FMB Uitgevers ISBN: 978 90 499 2372 3 Pagina's: 255
Waardering:

Kijk voor meer boeken in Boeken.