Evenement: Sensation - Wicked Wonderland

Sensation was de naam. Tien jaar terug wisten we eigenlijk niets meer van het feest dan dat het iets nieuws was, dat het in de Amsterdam ArenA plaatsvond en dat het gaaf zou worden. Geen line-up, helemaal niets. Het jaar daarna was de eerste witte editie van Sensation: Sensation White. Witte kleding als eerbetoon aan Miles Stutterheim, de in 2000 overleden mede-oprichter van ID&T en broer van de directeur van ID&T: Duncan Stutterheim. Miles Stutterheim was één van de geestelijk vaders achter het concept Sensation en kwam om het leven bij een tragisch auto-ongeval in Amsterdam. 35.000 feestgangers trokken in 2001 geheel gehuld in het wit naar Amsterdam Zuidoost. 'Rank 1' had dat jaar een knaller van een hit met het themanummer 'Such is Life' waar velen met prettige gevoelens aan terug denken.



Vanaf 2002 kwam naast de White Edition de Black Edition binnen het concept Sensation. Sensation Black draaide in tegenstelling tot Sensation White om de hardere kant van de dancemuziek. Op Sensation White is voornamelijk Club, Trance en House te horen. Na zes jaar besloot ID&T niet door te gaan met Sensation Black in Nederland waardoor nu alleen Sensation White over blijft. Sinds 2005 is het concept Sensation internationaal getrokken, met eerste edities in België en Duitsland. Sensation draait om show, spektakel en muziek: een sensatie. DJ’s komen op de tweede plaats, zo niet op de derde of vierde plaats. Inmiddels kennen België, Duitsland, Polen, Tsjechië, de VS, China, Portugal, Ierland, Chili, Australië, Brazilië, Kazachstan, Hongarije, Letland en Rusland het concept Sensation. We zijn inmiddels tien jaar verder en dit is het jubileumjaar van Sensation. Twee witte edities in één weekend. FOK! bezocht afgelopen vrijdag, 3 juli, Sensation. De ervaring kun je in deze review lezen.

De editie van 4 juli jl. was binnen een dag uitverkocht. De editie van 3 juli was enkele dagen voor het evenement uitverkocht. Voor beide edities waren de line-up en de show hetzelfde. Om 21:00 uur gingen de deuren open alwaar Feejx en ik behangen werden met de nodige bandjes waarna wij onze weg naar het veld vervolgden. Daar aangekomen stroomde de ArenA al lekker vol met in het wit gehulde feestgangers. Op de achtergrond klonk chill-out muziek om het geheel op te vullen. Rond de klok van half elf was het zover, Sensation was begonnen. Het eerste kwartier-twintig minuten was het één groot spektakel. Veel vuurwerk opende Sensation 2009 met als thema 'Wicked Wonderland'.