DVD: 50 jaar Studio Sport

Hét grote succesnummer van Studio Sport is natuurlijk de wekelijkse voetbaluitzending op zondagavond. Bijna twee miljoen mensen stemmen af op Nederland 1 om zo de samenvattingen van alle wedstrijden te kunnen bekijken. Maar Studio Sport is natuurlijk veel meer dan de jaarlijks terugkerende beelden van NAC-NEC en NEC-NAC. Duizenden mensen kijken wekelijks naar het speerwerpen, korfballen, softballen, badmintonnen en schaken, waarbij telkens deskundige presentatoren de kijkers vertellen waar ze naar kijken. Naast de brede basis van het programma heeft het ook een rijke historie. Al sinds 1949 zendt de NOS Studio Sport uit en dat betekent dat er dit jaar een feestje te vieren is bij de publieke zender: 50 jaar Studio Sport. Genoeg reden om alle hoogtepunten samen te brengen in een box met drie dvd's, welke sinds kort verkrijgbaar is.


Zoals gezegd zijn de samenvattingen van de Eredivisie het paradepaardje van Studio Sport. Met het bord op schoot kijken wekelijks hele volksstammen naar de verrichtingen van hun club op de vaderlandse velden. Het was voor velen dan ook een behoorlijke schok dat de NOS de uitzendrechten van de samenvattingen verloor aan de commerciële omroep Talpa. In eerste instantie was er veel kritiek op Talpa, maar gaandeweg wist het bedrijf toch een vrij aardig produkt neer te zetten. Toen het bedrijf over werd genomen en de NOS vorig jaar de uitzendrechten weer terug kon kopen, was er sprake van een feestje bij Studio Sport: "Voetbal was weer thuis". Een mooiere aanloop naar het jubileum was niet denkbaar. Voor het 50-jarig verjaardagsfeestje trok de omroep alles uit de kast en op tv waren al veel hoogtepunten uit de historie te zien.



De box 50 jaar Studio Sport bestaat in totaal uit drie dvd's, die per stuk onderverdeeld zijn in een bepaalde periode. De eerste dvd bevat gelijk het grootste gedeelte van de geschiedenis van het programma, namelijk van 1959 tot 1989. De tweede schijf toont de hoogtepunten van 1990 tot en met 2009 en de laatste disk bevat alleen extra's. De fragmenten van de dvd's zijn bijna allemaal zonder inleiding op de schijf geplaatst. Soms geeft Tom Egbers een korte introductie, maar de meeste hoogtepunten volgen elkaar zonder verdere introductie op. Qua inhoud geeft de box je in ieder geval de meest bekende sporthoogtepunten uit de vaderlandse geschiedenis.

De meeste aandacht gaat uit naar voetbal, schaatsen, wielrennen en de Olympische Spelen. Het is daarbij echter wel erg bijzonder hoe de verdeling is gemaakt. Zo is er niet heel erg veel aandacht voor voetbal, maar wel voor het schaatsen. Daarnaast wordt er wel weinig aandacht besteed aan bijzondere records die in het verleden zijn gebroken. Ook zijn er maar weinig onbekende beelden terug te vinden op de dvd's, de meeste komen bijna jaarlijks voorbij bij allerlei terugblikken.


De derde schijf is de minst interessante. Naast een blik achter de schermen bij Studio Sport en een overzicht van alle leaders, bevat de disk een special over huilende sporters. Vooral de feature "Beroemd commentaar" is erg geestig om eens te bekijken.

50 jaar Studio Sport is een box voor sportliefhebbers. De fragmenten zijn zeker leuk om eens terug te zien, maar je hoeft geen bijzondere juweeltjes te verwachten. De opbouw van de hoogtepunten is een tikkeltje chaotisch, mede doordat een duidelijke rode lijn en introductie ontbreken. Door de lage prijs van deze release, je kunt hem al voor twee tientjes in de winkel vinden, is de box voor de echte sportliefhebbers wellicht de moeite waard.


Label: A.W. Bruna Releasedatum: april 2009 Kijkwijzer:
Waardering box:

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.