DVD: BB King Live At Montreux 1993

In 1988 alweer (!) verraste U2 een generatie met het nummer 'When Loves Comes To Town' op het album Rattle And Hum. Misschien was het niet zozeer dat ze zich aan de blues waagden, maar wel dat de schijnwerpers opeens op een verloren gewaande blueslegende werden gericht: B.B. King. Een eyeopener voor een hele generatie. Erg productief is B.B. King niet meer qua platen (al sinds de jaren '70 niet meer), maar ondanks zijn leeftijd speelde de man de planken uit het podium. En dat heel veel keren per jaar. Life concerten zijn er dus meer dan genoeg, en bij gebrek aan studio-albums worden de laatste jaren vooral live DVD's uitgebracht, zoals nu Live At Montreux 1993.



Ik kom handen en voeten te kort om te tellen hoe vaak BB King op het Montreux Jazz Festival heeft gespeeld. Hij heeft er een abonnement op lijkt het wel, en waarschijnlijk wordt hij te zijnder tijd met bed en al het podium op gereden. BB King is immers al de 80 gepasseerd.

Een live uitgave is misschien wel de meest aangewezen wijze om BB King te ervaren. Er zit meer letterlijk meer leven in, meer emotie. In het geval van BB King is het beeld ook een toegevoegde waarde. Niet zozeer omdat het zo'n sprankelende show is; de band is vrij statisch (maar speelt wel retestrak trouwens), het publiek zou je op z'n best tam kunnen noemen. BB King zelf is de ster, zijn bezwete van grimassen vertrokken hoofd laat zien met hoeveel inzet de man speelt. Hoe hij één is met zijn "Lucille", hoe elke noot uit de diepste krochten van zijn hart komt. Hij speelt in een stijl die volstrekt uniek is, kom daar tegenwoordig maar eens om.

Beeld en audio zijn dik in orde. De entourage doet een beetje suf aan, maar dat vangt BB King gemakkelijk op. Eagle Vision heeft een mooi tijdsdocument uitgebracht, in een prima kwaliteit. Alle klassiekers passeren de revue: 'The Thrill Is Gone', 'Caldonia', 'Rock Me Baby', 'When It All Comes Down', 'Why I Sing The Blues', 'Let The Good Times Roll',...

Alles draait om BB King, het camerawerk is relatief statisch. Het publiek gaat schuil achter grote camera's, en de interactie is dan ook beperkt. Helaas gaat dat ten koste van sfeer, niet van de muziek overigens. Die is namelijk weergaloos en scherp als een mes. Een donkere verlopen kroeg was echer waarschijnlijk leuker geweest.

Extra's hoef je niet te verwachten op deze DVD, je kunt kiezen uit een aantal audio opties, en tracks per stuk afspelen. Een karige uitgave dus. Ach, misschien hoort dat wel bij de blues...


Label: Eagle Vision Releasedatum: 18 mei 2009 Kijkwijzer: -
Waardering Film: Waardering extra's:

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.