Film: Coco Avant Chanel

Veel mensen kennen Chanel alleen als naam van het beroemde mode-imperium. Toch is Coco avant Chanel alles behalve een typische modefilm. De makers leggen de focus namelijk op de periode in het leven van Gabrielle ‘Coco’ Chanel voordat ze haar welbekende mantelpakjes droeg en wereldberoemd werd.


De film begint op het moment dat Gabrielle Chanel (Audrey Tautou) samen met haar zus Adrianne (Marie Gillain) bij haar vader achter in een kar liggen. Niet veel later stoppen ze voor een weeshuis en vanaf dat moment worden de zusjes opgevoed door de nonnen die daar wonen. Toch staat Gabrielle elke zondag nog op de uitkijk, wachtend tot haar vader terugkomt. Ze ziet haar vader echter nooit meer. Ze zal dan ook de rest van haar leven leugens blijven vertellen over haar jeugd en ouders, omdat ze zich schaamt voor de waarheid.

Gabrielle leert in het weeshuis naaien en wanneer ze een jaar of twintig is, verdient ze de kost als naaister in een naaiatelier. Maar ze wil meer uit het leven halen. Samen met haar zus besluit ze het geluk te beproeven als zangeres in een bar. Ze zingt zeker niet de sterren van de hemel, maar ze houdt er wel haar bijnaam Coco aan over, dankzij het liedje 'Qui qu’a vu Coco dans le Trocadero'. Ook ontmoet ze Étienne Balsan (Benoît Poelvoorde) in de bar. Hij is een rijke playboy die zijn kasteel open stelt voor vrienden en hun maîtresses. Chanel wordt zijn minnares, maar ze is overduidelijk niet van plan te veranderen in een kopie van de andere Franse dames die bij Balsan over de vloer komen. Ze is bovendien niet uit op zijn geld.

Hoewel Balsan haar in eerste instantie nog geheim houdt voor zijn gasten, kan hij niet meer om Coco heen wanneer ze tijdens een picknick in een tweedjasje en een paardrijbroek aan komt galopperen. De overige gasten vinden het choquerend en snappen niet waarom ze erbij loopt als een jongen. Chanel houdt vol en haar visie op mode begint steeds meer vorm te krijgen. Balsan stimuleert dit en al snel ontwerpt Chanel hoeden voor al zijn rijke vrienden. Ondertussen ontmoet ze Arthur ‘Boy’ Capel (Alessandro Nivola), de liefde van haar leven. Dankzij haar talent en zijn zakelijke connecties lukt het Chanel om haar ultieme droom waar te maken: een eigen winkel aan de Rue Cambon in Parijs.


Gabrielle ‘Coco’ Chanel was een wereldberoemde vrouw, maar toch is haar verleden grotendeels een mysterie gebleven. Coco avant Chanel laat, zoals de titel eigenlijk al zegt, haar leven voor alle faam zien. Audrey Tautou (The Da Vinci Code) vertolkt hierin de hoofdrol en dat doet ze werkelijk waar op een sublieme manier: ze ís Coco. Dit komt vooral ook doordat Tautou en Chanel uitzonderlijk veel op elkaar lijken. De lichaamsbouw, het haar en de indringende ogen komen uitzonderlijk overeen en dit draagt natuurlijk bij aan de geloofwaardigheid van de film. Daarnaast heeft Coco avant Chanel haar geloofwaardigheid ook te danken aan de opbouw. De makers nemen rustig de tijd voor alle belangrijke momenten in het leven van Chanel voordat ze beroemd werd. Het is duidelijk te zien haar bekendheid niet het belangrijkste eindpunt van de film is.


De echte Chanel-liefhebbers hebben lang gewacht op deze film en het resultaat mag er zeker zijn: een indrukwekkend verhaal en fantastisch acteerwerk van Audrey Tautou. Deze rol is haar op het lijf geschreven. Voor de mensen die minder bekend zijn met Chanel is Coco avant Chanel echter ook de moeite waard. Het is een prachtig drama over het begin van de carrière van een vrouw die bijna 30 jaar naar haar dood nog altijd niet is vergeten. En waarschijnlijk ook nooit vergeten zal worden...

Label: RCV Entertainment Releasedatum: 28 mei 2009 Kijkwijzer:
Waardering film:

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio