Boek: Laser 3.14 - Are You Reading Me?

Een boek? Bij deze woorden denk je toch vooral aan volgeschreven bladzijden. De ene letter na de andere letter, samen een verhaal vormend. Maar er zijn meer manieren om een boek tot een boek te maken en ook om woorden tot mensen te brengen. Street artist Laser 3.14 heeft zijn manier gevonden: graffiti in het straatbeeld. Niet de bekende kleurige tekeningen die als doel hebben grauwe muren op te sieren, maar teksten op plaatsen die 'niet blijvend' zijn. Het werk van deze graffiti-tekst-kunstenaar is nu in boekvorm verschenen, zodat je niet per se naar Amsterdam hoeft af te reizen. Are You Reading Me ligt vanaf april in de winkels.


Laser 3.14 is het pseudoniem van de kunstenaar. Hij doet er alles aan zijn identiteit verder geheim te houden en dus kunnen we ook niet meer vermelden dan dat het een pseudoniem betreft. In Amsterdam zal hij veel bekendheid genieten, vooral door zijn graffiti. Overal in de stad kom je zijn woorden tegen. Het gaat over het algemeen om maatschappijkritische poëzie. De benaming poëzie moet je breed zien: het kan om hele korte kreten gaan, maar ook om meerzinnige stukken. Ondanks dat hij in Amsterdam 'werkt', onze Nederlandse hoofdstad, zijn zijn spreuken in het Engels. Hij weet zich in deze taal zeer goed uit te drukken. Buiten de straten van Amsterdam wordt zijn werk ook geëxposeerd en beoefend hij als nevenactiviteit nog het beroep van striptekenaar.


In Are You Reading Me? zijn een groot aantal van zijn 'werken' op foto vastgelegd. Ze geven een heel mooi straatbeeld en de teksten zetten aan tot nadenken, reflectie en bezinning. Ze zetten de maatschappij in een spotlicht, maken dat je als nietsvermoedende passant toch even stil staat bij de woorden en wat zij voor betekenis hebben. Laser 3.14 kiest voor zijn teksten altijd niet blijvende objecten uit zoals bouwketen en afzettingen van bouwterreinen. Naar eigen zeggen is dit om de dynamiek van de samenleving te markeren. Dit lukt hem behoorlijk goed.

Wat de foto's in het boek ook mooi maakt, is het beeld van een stad in al zijn facetten. Al staat het gedicht of het woord centraal, de omgeving die op de foto is vastgelegd draagt zeker bij aan de sfeer en de toonzetting van de uitingen van Laser 3.14. Een fietser die door beeld rijdt, een echtpaar op een bankje of een terrasje vol van de zon genietende mensen. Het zijn zomaar wat beschrijvingen van het alledaagse Amsterdam.


Are You Reading Me? is zeker voor de liefhebber van straatfotografie een aanrader. Je zult er ideeën uit kunnen halen, maar ook waardering in kunnen vinden. Voor de woordliefhebber bieden de gedichten een mooie insteek, zij zullen zich vooral aangetrokken voelen door het filosofische karakter van het boek. Een uitgave die twee uiteenliggende doelgroepen perfect bediend. Een mooi werk om zo af en toe eens door te bladeren en zeker ook makkelijk voor hen die niet in Amsterdam wonen...

Uitgever: Lebowski ISBN: 978 90 488 0188 6 Pagina's: 160
Waardering:

Kijk voor meer boeken in Boeken.