Film: Fast & Furious



Origineel is de titel van de vierde Fast & Furious-film niet. Zo ook de cast niet en dat is waarschijnlijk maar goed ook. De belangrijkste spelers van het origineel keren terug in Fast & Furious. Samen met de regisseur van Tokyo Drift, Justin Lin, proberen ze het succes van de vorige Fast & Furious-films voort te zetten.


Wraak
Dominic is nog altijd op de vlucht voor de autoriteiten. Hij slijt zijn tijd in landen als Panama. Als zijn vriendin Letty in Amerika wordt vermoord, voelt hij zich gedwongen terug te keren en wraak te nemen op de moordenaar. Als een volleerd CSI-medewerker komt Dominic erachter dat de moordenaar in een groene Ford Torino rijdt. De eigenaar is Fenix, één van de leden van de organisatie van drugsbaron Braga. Zo kruisen de wegen van Dominic en oude vriend/vijand Brian O'Connor. Brian werkt namelijk bij de FBI en is al tijden bezig met Braga. Beiden gaan undercover in de bende om zo Braga en Fenix onderuit te halen.


Cast keert terug
Zoals eerder gezegd keert een groot deel van de cast van het origineel terug. Vin Diesel en Paul Walker nemen de hoofdrollen op zich. Verder zien we Jordana Brewster als Mia en Michelle Rodriguez als Letty in de bijrollen. Laatstgenoemde verdwijnt echter al snel van het toneel na de openingsscène. De verhoudingen tussen de personages zijn vrijwel geheel gekopieerd uit het origineel. Diesel en Walker staan in het begin tegenover elkaar wat na een tijd overslaat in wederzijds respect. En ook de romance tussen Brian en Mia speelt weer op.


Boze neger
Belangrijkste nieuwkomers in de cast zijn Laz Alonso en John Ortiz. Alonso speelt de rol van Fenix en Ortiz speelt Campos, de regelneef van Braga. Helaas zijn de twee bad guys niet heel erg geslaagd in hun rol. Fenix is een typisch cliché-geval van de stoere, sterke en boze neger. En om eerlijk te zijn kan Alonso het niet eens echt goed. Soms vraag je je echt af wat die slecht geacteerde gezichtsuitdrukkingen moeten voorstellen. De man is duidelijk zijn stoere Torino niet waard. Campos is gelukkig een stuk overtuigender. Jammer is dan wel weer dat het erg voorspelbaar is waar de film heen wil met het personage. Dat zorgt op het einde voor een paar "dat had ik nou echt niet verwacht!" momenten.


Saai drama, vermakelijke actiescènes
Ik zal je verder niet uitgebreid gaan vermoeien met het drama in de film. Het is allemaal erg standaard en wordt soms wat langdradig. Maar goed je moet hier ook niet naartoe gaan voor iets anders dan het autogeweld.

De actiescènes zijn gelukkig vermakelijk. Het is een stuk minder racen en veel meer autoachtervolgingen dan in de eerdere films. Het begint al goed in de openingsscène. Dominic en Letty stelen al rijdend de vele wagens van een truck. Als de chauffeur het echter doorheeft, verandert het in een hachelijke situatie. Een Buick Grand National tegen een megagrote truck is niet wat je zegt in het voordeel van de helden. Een hellend vlak en diepe afgronden vergroten de sensatie. Andere actiescènes spelen zich onder andere af in de woestijnachtige gebieden van Mexico en nauwe ondergrondse tunnels. Het is niet allemaal even hoogstaand, maar het blijft toch nog altijd vermakelijk.


In vorige Fast & Furious-films waren het vooral de snelle felgekleurde raceauto's die de boventoon voerden. Nu zijn het met name de typisch Amerikaanse auto's die bijblijven. Zonde dat ze bijna allemaal vermorzeld worden.

Fast & Furious kijk je voor de auto's en snelle actiescènes. Verwacht vooral ook niet meer, want meer heeft de film niet te bieden.

Label: Universal Pictures Releasedatum: 2 april 2009
Kijkwijzer: Waardering film: