Film: Che: Part Two

Onlangs bespraken we deel 1 van deze biopic als hier op FOK!. Nu is deel 2 aan de beurt: Che: Part Two. We gaan verder waar we gebleven waren...


Vervolg
Na de eerste gewonnen slag komt, mede dankzij Che, Castro aan de macht en dat zal vele decennia zo blijven. Ondanks dat hij binnen de Cubaanse 'nieuwe' politiek een vooraanstaande positie heeft gekregen, zoekt hij meer en besluit daartoe dus in 1965 het land te verlaten. Hij trekt naar landen als Congo en Tanzania om uiteindelijk in Bolivia uit te komen. Als ware revolutieheld wil hij de geschiedenis in gaan. Onherkenbaar en onder een andere naam gaat start hij in dit nieuwe land een revolutie. Alles moet deel uitmaken van een breder geheel; een revolutie in héél Latijns-Amerika.

Zoveel succes als hij in Cuba had, zo weinig lijkt hij in Bolivia van de grond te krijgen. De mankracht, maar ook de politieke steun, ontbreken hem. Ze worden op de voet gevolgd door het leger, met de fatalistische afloop die we allemaal kennen.


Adembenemend
De omstandigheden in de jungle van Bolivia worden intens in beeld gebracht, de astma van Che speelt hierbij een grote rol en benemen je als kijker zelfs ook de adem. In dit tweede deel krijgen we vooral een Che te zien die moet 'vechten' voor zijn eigen succes. Hij lijkt niet meer per definitie de held te zijn. De rol die Del Toro hier neerzet is, evenals in het eerste deel, van een hoogstaand niveau. De casting had niet beter kunnen uitpakken.

Wat meteen opvalt aan dit vervolg is de veranderde beeldverhouding, het formaat is bewust kleiner gemaakt door Soderbergh, waardoor het allemaal dramatischer overkomt. Het versterkt duidelijk de verhaallijn, een krachtig, perfect ingezet cinematografisch middel. De sterfscène is er eentje uit het boekje: prachtig in beeld gebracht door de camera, wat de betrokkenheid enorm vergroot.


Che: Part Two vormt samen met Che: Part One een hele goede biopic, zeker eentje die door de jaren heen zijn waarde zal blijven behouden. Het is geschiedschrijving op een prachtige wijze weergegeven. Je kunt maar één conclusie trekken: die móet je gezien hebben (en zeker straks ook in dvd-uitvoering aanschaffen).

Label: Releasedatum: april 2009 Kijkwijzer:
Waardering Film:

Nieuwsbericht: Acteur uit Che overleden