Gadget: Poken

Poken? Wat is nou weer een Poken? Nou, dat gaan wij hier even haarfijn uitleggen. Want Pokens zijn de nieuwe hype voor social networking in 2009 en die mag jij toch niet missen?

In eerste instantie zou je denken dat het gaat om een doodnormale USB-stick met een leuk uiterlijk, maar niets is minder waar. Er zit namelijk veel meer achter die kleine pandabeer, bij of alien. Met je eigen Poken ben je altijd verbonden met nieuwe vrienden. Waar je ook nieuwe vrienden ontmoet, je kunt meteen je sociale netwerken delen. Je hoeft geen ingewikkelde username meer te onthouden, door aanraking van twee Pokens worden de profielen gedeeld. Via de USB-uitgang kan alle informatie op een computer worden bekeken en opgeslagen.


Maar hoe werkt het dan?
Het USB-gedeelte van de Poken zit verstopt in het handje, dit kun je er namelijk uittrekken. Wanneer je de USB-stick in de computer plugt, worden je nieuwe contacten in de database geladen. Maar goed, we hebben het over als je al mensen hebt ontmoet. Maar wat moet je van tevoren allemaal nog doen? Je kunt namelijk niet zonder je Poken zelf ingesteld te hebben, al connecten met anderen. De eerste keer dat je de Poken in je computer steekt, moet je eerst een account aanmaken op een algemene poken-website(doyoupoken.com), dat is stap 1. Daarna kun je kiezen welke sociale netwerken je wilt delen met je toekomstige vrienden. Zo kun je de gegevens van je Facebook-account erin zetten, maar ook van LinkedIn, Hyves en Twitter. Er staan nog meerdere opties, maar die zijn in Nederland niet populair of zelfs nauwelijks bekend. Als je al deze gegevens erin hebt gezet kun je naar stap 3. Naast je online persoonlijkheid kun je ook je werkelijke gegevens invullen. Zo zijn er velden voor je Naam-Adres-Woonplaats-gegevens, waar je werkt, wat voor opleiding je doet, je verjaardag en je kunt foto’s van jezelf toevoegen.

Je bent er klaar voor! Je kunt nu met mensen in het “echte leven” connecten. Ja, je moet dus echt eerst mensen ontmoeten voordat je de gegevens kunt uitwisselen. Dat doe je door de Pokens tegen elkaar te houden. Een "high-four" om precies te zijn, want de handen moeten tegen elkaar gehouden worden. Op dat moment worden de gegevens met elkaar uitgewisseld en dat zie je doordat de lichtjes in de handjes gaan branden. Als het lampje groen wordt, is alles goed gegaan, maar als het lichtje rood oplicht, is er iets fout gegaan. Probeer het dan gewoon nog een keer.


Om de gegevens van je net gemaakte vrienden te kunnen inzien moet je weer het USB-gedeelte in je pc stoppen. Na de re-direct naar de website en het inloggen daarop kun je de gegevens van je nieuwe vrienden bekijken. Door op het icoontje van het sociale netwerk te klikken kom je meteen bij hun account en kun je ze daar meteen toevoegen als vriendje.

Is het veilig? Want ze wisselen toch gegevens uit?
De Poken zelf bevat géén persoonsgegevens, maar een 128bit encrypted unique key. Als je de twee Pokens tegen elkaar aan houdt, worden deze 'keys' uitgewisseld, dus in principe weet de Poken niet meer dan dat hij een andere Poken is tegengekomen. Mocht je hem dus een keer kwijtraken, raak niet in paniek, want er staan dus geen persoonsgegevens op. Je moet wel even op de website aangeven dat je de Poken bent verloren. Als je dat doet, wordt het Id-nummer van de Poken losgekoppeld van jouw account. Stopt de vinder hem dan in zijn pc, dan moet hij hem gewoon helemaal opnieuw zelf instellen.

De wachtwoorden die je hebt ingevuld tijdens stap 2 van het instelproces zijn ook nergens meer terug te vinden. Deze worden namelijk alleen gebruikt om te controleren of de gebruiker inderdaad een pagina heeft bij het sociale netwerk. Ze worden niet opgeslagen in de database van de Poken.

Wordt dit de networking hype van 2009?
Misschien wel, misschien niet. Je komt ze in ieder geval op het ogenblik al best veel tegen. Op Twitter raakt men er niet over uitgesproken. Voor de prijs hoef je het ook niet te laten, een Poken is al te koop voor € 14,95. Zelf heb ik mijne al binnen, dus laat al die mensen met Pokens maar komen en laat me mijn netwerk maar uitbreiden! Is het nog niet helemaal duidelijk? Kijk onderstaande introductie filmpje dan maar eens.

Wil je nou ook een poken? Op het forum loopt een inkoopactie.


Prijs: 14,95 Waardering: