CD: Nickelback - Dark Horse

Nickelback timmert al heel wat jaren aan de weg. In Nederland scoorden ze de afgelopen jaren hits als 'How You Remind Me', 'Rockstar' en 'Photograph'. Recent kwam hun nummer 'Gotta Be Somebody' uit op single en werd gekozen als alarmschijf. De Canadezen hebben ook een nieuw album afgeleverd, dat luistert naar de titel Dark Horse.


Voor het produceren van deze cd werd de hulp ingeroepen van John 'Mutt' Lange. Lange werkte eerder samen met onder anderen AC/DC en Def Leppard. Invloeden daarvan zijn duidelijk terug te horen in de songs. De teksten lijken vooral gebaseerd op het thema "leven als een rockster". Sex, drugs en rock-'n-roll zijn duidelijk de inspiratie geweest voor de teksten.

Helaas passen de teksten op Dark Horse niet compleet bij elkaar. Hun eerste hit, 'Gotta Be Somebody', heeft een heerlijk romantisch tintje, terwijl twee nummers daarvoor, 'Something In Your Mout', aangeeft dat een vrouw niet leuker kan zijn, behalve als er "iets" in haar mond zit. Nogal vrouwonvriendelijk. Het nummer 'Just To Get High' is een "say-no-to-drugs" nummer, waarin voorman Chad Kroeger zingt: "He was my best friend, I tried to help him".


Als we dan luisteren naar het één-na-laatste nummer, 'If Today Was Your Last Day', horen we: "My best friend gave me the best advice". Denkend aan dat zijn beste vriend ook aan de drugs was, kun je je afvragen hoe goed dit advies werkelijk was. 'This Afternoon', de eindtitel van het album, verkracht weer het hele idee van 'Just To Get High', waarin Kroeger zingt over het roken van wiet en het drinken van bier. "Lookin’ like another Bob Marley day", zoals de eerste zin in het nummer al aangeeft. Misschien moet Kroeger toch eens nadenken wat hij nu wil.

Dark Horse is een weinig vernieuwende cd van het kwartet uit Canada. Met name frontman Chad Kroeger zingt alsof het maar weer moet. Weinig emotie, weinig gevoel. Het lijkt wel alsof de inspiratie een beetje op is voor de band, zowel muzikaal als tekstueel. Iets waar zelfs een grootheid als John 'Mutt' Lange niets aan heeft kunnen veranderen.


Label: Roadrunner Releasedatum: 17 november 2008
Waardering: