Film: Burn After Reading

No Country For Old Men is nog niet eens zo erg lang uit de bioscoop, maar nu is er al de nieuwe film van de Coen broertjes: Burn After Reading. Met deze film keren ze terug naar bekend terrein: een komedie met typische Coen-humor, karakteristieke personages en een onvoorspelbaar verhaal.

Eerst maar het verhaal: Osbourne Cox (John Malkovich) is een analist voor de CIA die op staande voet ontslagen wordt. Uit wraak besluit hij zijn memoires op te schrijven. Maar, hoe kan het ook anders, hij raakt deze kwijt en ze komen terecht in een fitnesscentrum. In dit centrum werken Linda Litzke (Frances McDormand), die haar grote liefde probeert te vinden door middel van datingsites en geld nodig heeft voor plastische chirurgie, en de geblondeerde, kauwgum-kauwende en Ipod-luisterende malloot Chad (Brad Pitt). De CD met memoires komt in hun handen en zij denken dat ze wel geld kunnen krijgen voor die 'top secret shit', wat ze dan ook wanhopig proberen. Uiteraard loopt dit niet helemaal zoals gepland. En dan is er ook nog de aan seks verslaafde Harry (George Clooney) die een affaire heeft met de vrouw van Cox, maar toch ook wel wat ziet in Linda.


Het is niet het verhaal dat Burn After Reading tot een leuke film maakt, maar de personages. Vooral de ietwat verwijfde Brad Pitt is als Chad een typische Coen-creatie. Maar ook de constant 'fuck' roepende John Malkovich, J.K. Simmons in een bijrol als CIA baas en George Clooney die een obsessie heeft voor vloeren zijn stuk voor stuk bijzondere en goed passende creaties. McDormand, Clooney en Simmons hebben al eerder met de Coen-brothers gewerkt en zij zijn dan ook goed op hun plek. Voor Brad Pitt is het de eerste keer, maar hij past er precies tussen. Hij maakt zichzelf compleet belachelijk (en heeft overigens de meeste van zijn rare trekjes zelf bedacht). Hopelijk is het niet de laatste keer.

Hoewel de film op het eerste gezicht nogal oppervlakkig lijkt, snijdt Burn After Reading toch een aantal interessante onderwerpen aan. Linda wil heel graag onder het mes, ondanks dat haar baas haar duidelijk probeert te maken dat ze dat niet nodig heeft. Ook worden het internetdaten en de gang van zaken bij de CIA flink op de hak genomen. De vraag van CIA baas Simmons, 'what did we learn from this?', blijft dan ook onbeantwoord.


Als je niet van de films van de gebroeders Coen houdt, zul je waarschijnlijk ook Burn After Reading niet leuk vinden, het is namelijk weer een film die alleen de broers zo kunnen maken. Ook zijn er een aantal discussies ontstaan over het einde van de film, terwijl het toch erg goed bij de film past en ook weer typisch is voor de broers. Burn After Reading is echter niet zo goed als hun bekendste film, The Big Lebowski. Daarvoor zitten er niet genoeg memorabele momenten in. Toch is Burn After Reading een zeer aangenaam tussendoortje.


Label: Universal Pictures Releasedatum: 30 oktober 2008
Kijkwijzer: Waardering film: