Film: Bride Flight

Bride Flight is, na De Tweeling, de tweede samenwerking tussen regisseur Ben Sombogaart en scenarioschrijfster Marieke van der Pol. De eerste samenwerking was een groot succes, zal Bride Flight dat ook worden? Het heeft in ieder geval elementen voor wat een goede film zou kunnen worden: een prachtige omgeving (Nieuw-Zeeland), het speelt zich af rond de tijd van de Tweede Wereldoorlog (kijk naar Zwartboek), personages zowel in hun jonge als oudere jaren (dus zowel voor jong als voor oud) en niet te vergeten: de comeback van Rutger Hauer in de Nederlandse film.



Maar laat dat laatste vooral niet de reden zijn om Bride Flight te bekijken. Rutger Hauer is in totaal maar een paar minuten in beeld en alleen in het begin van de film. Toch zie je zelfs in die paar minuten dat de man één van de beste acteurs is die Nederland (en Hollywood) kent. Hauer speelt de wijnboer Frank (de jonge versie van Frank wordt gespeeld door Waldemar Torenstra), vlak voordat deze overlijdt.
De begrafenis van Frank laat het leven van drie vrouwen weer even samenkomen. Zij deelden in 1953 al een belangrijke gebeurtenis: ze zaten in het vliegtuig dat meedeed aan de beroemde luchtrace van Londen naar Nieuw-Zeeland. De vrouwen Ada (Karina Smulders), Esther (Anna Drijver) en Marjorie (Ellen Schaap) zaten aan boord van dit vliegtuig als jonge bruiden die in Nieuw-Zeeland gingen proberen een nieuw bestaan op te bouwen. Ook de avonturier Frank zit in dit vliegtuig, omdat hij in Nieuw-Zeeland zijn droom, een eigen wijnboerderij, wil waarmaken. De vier raken met elkaar in contact en zullen hun hele leven met elkaar verbonden zijn.



Zoals gezegd begint de film bij de begrafenis van Frank. De vrouwen worden dan gespeeld door respectievelijk Pleuni Touw, Willeke van Ammelrooy en Petra Laseur. Vanaf dan zal er steeds geswitcht worden tussen heden en verleden. We leren zo steeds meer over de vrouwen en hun relatie tot elkaar (en Frank) kennen. Ada is een jong meisje dat per ongeluk zwanger raakt van een man uit een streng gereformeerde gemeenschap. Ze moet hem naar Nieuw-Zeeland achterna om met hem te trouwen. Ze wordt in het vliegtuig echter verliefd op Frank. Marjorie wil eigenlijk gewoon een groot gezin stichten in Nieuw-Zeeland. Een mooi huis, een lieve man en veel kinderen. En Esther is een Joodse vrouw die naar Nieuw-Zeeland vertrekt om haar hele Joodse verleden te vergeten. Ze wil het liefst mode-ontwerpster worden.



Het verhaal is origineel en goed uitgewerkt. Hoewel er veel dingen gebeuren, past alles goed in elkaar. Het is alleen niet helemaal duidelijk wat nou precies de climax of de bedoeling ervan is. Er is een moment waar het verhaal naartoe lijkt op te bouwen, maar dit pakt niet goed uit omdat de kijker eigenlijk de hele tijd al wist hoe het in elkaar steekt. Ook de personages komen hier en daar niet helemaal goed uit de verf. De dialogen zijn op sommige momenten niet naturel, ze komen té gespeeld over. Het steeds maar Engels en Nederlands door elkaar praten wordt ook vervelend.

Toch is Bride Flight geen slechte film geworden. De beelden van Nieuw-Zeeland zijn prachtig, de oudere actrices zijn goed gekozen ten opzichte van de jongere actrices en het verhaal is origineel. Of Bride Flight het net zo goed gaat doen als De Tweeling is nog even afwachten, maar ook deze tweede samenwerking tussen Sombogaart en van der Pol is aardig geslaagd.


Label: A-film Releasedatum: 16 oktober 2008 Kijkwijzer:
Waardering film: