CD: Kempi - Du Zoon

Echte gangsta-rappers kent ons Nederland niet. Degene die er nog het meest bij in de buurt komt, is de Eindhovense Kempi. Zijn tracks gaan veelal over dealen en het straatleven in het algemeen. Zijn strafblad is er dan ook naar, tijdens het verschijnen van zijn debuutplaat Du Zoon zit de rapper al voor de zesde keer vast. Ditmaal voor het reizen met een vals vervoersbewijs en het bedreigen met een pistool van conducteurs. Het geeft niet echt een snuggere indruk van de rapper, maar talent heeft hij gelukkig wel. Op Du Zoon laat hij horen ook niet zo dom te zijn zoals hij af en toe doet voorkomen.

Ondanks dat de rapper momenteel vast zit, gaat deze release niet geruisloos voorbij. Integendeel, op de vooravond van het verschijnen van Du Zoon zond BNN op primetime een documentaire uit over de Eindhovenaar. In deze documentaire, die ook bijgeleverd is bij het album, volgt maker Ivan Barbosa Kempi vanaf zijn vrijspraak voor een geweldsdelict in 2006 tot het verschijnen van dit album. De documentaire toont mooi het uitzichtloze bestaan van een arme straatjongen die leeft van het hosselen. Te zien is hoe de jonge vader uit deze vicieuze cirkel probeert te komen door middel van muziek. In de anderhalf jaar dat we Kempi volgen, zien we het vallen en opstaan van een jonge artiest met iets teveel foute vrienden. Gaandeweg wordt het steeds duidelijker waarom Kempi bepaalde keuzes maakt. Hoewel dat soms ietwat onverstandige zijn, groeit het begrip voor de onstuimige rapper met de minuut.


Ook toont Jerrely Slijger, Kempi's echte naam, zich maatschappelijk bewuster dan hij op het eerste moment oogt. In een boeiende scène maakt hij zich, na het zien van de legendarische serie Roots, kwaad over het verhaal van Kunta Kinte, een Gambiaan die verscheept werd naar Amerika om als slaaf te dienen. Op het album wijt Kempi er zelfs een nummer aan. In 'Lord' kruipt hij allereerst in de rol van een slavendrijver, waarna een erg toffe beatswitch volgt. Op de haast intimiderende beat schetst Kempi met dreigende stem de sfeer en gebeurtenissen op de slavenboot Lord Lignonier. Sowieso toont Kempi zich op Du Zoon op zowel maatschappelijk als persoonlijk vlak een stuk betrokkener en inhoudelijker dan op eerder werk. Zo verwoordt hij op 'Hier Ver Vandaan' de pijn van slachtoffers van huiselijk geweld. Dit doet hij op een innemende manier met zijn kenmerkende, naar zang neigende, soepele flow. Het is een aangrijpend nummer mede door de mooie beat en het sterke gastcouplet van Willy van The Opposites.

Dat Kempi ook gewoon een man van vlees en bloed is blijkt vooral op de persoonlijkere nummers die veelal op Du Zoon te vinden zijn. In het muzikaal wat matige 'Door Dik & Dun' steekt hij bijvoorbeeld tegenover zijn zoon de hand in eigen boezem: "Al heeft papa soms geen lijn in zijn leven, geen structuur...". 'Wakker in du Cel' gaat over de gevolgen van de misstappen in zijn leven. Wederom een nummer waaruit blijkt dat Kempi een bewogen leven lijdt en dat waarschijnlijk nog wel een tijdje blijft doen. Zijn uitzonderlijke talent zorgt ervoor dat hij de gewone luisteraar mee kan nemen dit leven in. Wat dat betreft zegt het album zelf meer dan de bijgeleverde documentaire. Het is een goede zet geweest van de rapper om ook daadwerkelijk iets te willen zeggen op zijn debuut. Uiteraard betekent dat niet dat hij nu opeens een braaf jongetje geworden is. Op 'Haat & Verraad' en 'Ze Weten van Mij' maakt het straatschoffie samen met Winne, RB Djan, Salah Edin en Klemma duidelijk dat je nog steeds niet met ze moet sollen.


Het is te hopen dat Du Zoon een voorbode is voor een nieuw leven voor Kempi. De weg die hij ingeslagen is, is in ieder geval een goede. De productie van Soundg8 is over het algemeen genomen dik in orde en de songs zijn vaker wel dan niet erg aanstekelijk. Bovendien zijn de nummers erg gevarieerd. Kempi springt van onderwerpen naar racisme en huiselijk geweld naar het leven als BN’er en zijn eigen moeder. De afsluiter van het album is erg treffend. Het niet gecreditte, energieke nummer toont wat de toekomst Kempi te bieden heeft; een nieuw begin. Op het podium... in de schijnwerpers.


Label: Top Notch/Universal Releasedatum: september 2008
Waardering: