DIG: Google Chrome

Wyrihaximus schreef voor FOK! de volgende review:




Chrome is de nieuwe browser van Google. Met Chrome probeert Google de functionaliteit, stabiliteit en snelheid van de browser te vergroten ten opzichte van de huidige generatie browsers, met als uiteindelijk doel het internet in zijn geheel te verbeteren. Gelijk na de introductie van Chrome doken er al reviews en benchmarks op maar die waren eigenlijk alleen voor nerds en niet gericht op de 'standaard gebruiker (of FOK!ker)'. Met deze review probeer ik deze groep toch een duidelijk overzicht te geven.

Beginnen met Chrome

Met Chrome beginnen is erg simpel, je gaat naar google.com/chrome en klikt op de knop Google Chrome Downloaden. (Helaas werkt Chrome op dit moment alleen nog maar op Windows XP en Vista. Linux en OS X gebruikers kunnen het met CrossOver Chromium proberen.) Vervolgens klik je op Accepteren en installeren. Nadat je de installer hebt gedownload en door de installatie heen bent gelopen (wat niet langer dan een paar minuten zal duren) zal Chrome opstarten. Voordat je begint te browsen zal Chrome vragen of je je bookmarks uit andere browsers wil importeren. Het eerste wat opvalt is de zeer minimalistische interface.



Naast de bladwijzers (die je kunt weghalen/laten zien met Ctrl + B), de tabs die in de titelbalk zitten en de adresbalk is de rest van het scherm voor het browsen gereserveerd. Hierdoor oogt alles erg clean en simpel (zoals we dat van de meeste Google producten gewend zijn). De statusbalk en het zoekveld komen alleen tevoorschijn als dat nodig is en nemen alleen de ruimte in beslag die nodig is. Verder start de browser erg snel op en bepaalde pagina's laden een stuk sneller. Dus de eerste indruk is erg goed .

Gebruiksgemak

Na Chrome nu bijna een week gebruikt te hebben loopt alles nog steeds erg soepel. Ik ben nog geen sites tegen gekomen die niet in Chrome werken (eigenlijk net als met Firefox, ondanks de vele verhalen van sites die alleen in IE werken). Mocht je toch een pagina tegenkomen die niet goed weergegeven wordt, dan is er een optie om deze pagina, inclusief screenshot, aan Google door te geven. Chrome heeft een hele lijst met hotkeys. Een paar van deze hotkeys zul je dagelijks gebruiken (in mijn geval zijn dat Ctrl + T om een nieuw tab te openen, Ctrl + W om een tab te sluiten, F3/Ctrl + F om te zoeken binnen een pagina en Ctrl + PageUp/PageDown om van tab naar tab te skippen) de rest zal je waarschijnlijk niet echt vaak gebruiken. Als je binnen een pagina zoekt wordt het zoekveld rood als de text niet gevonden is. Als er wel iets is gevonden dan zal Chrome in de scrollbalk een geel balkje plaatsen op de plaats van de tekst in het document. In het document zelf zullen alle matches geel worden gemarkeerd en de huidige match wordt oranje gemarkeerd. Op deze manier weet je in één oogopslag waar je matches staan en is het zoeken een stukje makkelijker.

klik voor groter plaatje
Klik op het plaatje voor een vergroting


Het downloaden van bestanden is ook rustiger aangepakt, in plaats van een downloadvenster wat naar voren komt verschijnt er onder de statusbalk een apparte balk waar je downloads voor die pagina in staan. (Alleen op pagina's waar je van aan het downloaden bent zal deze balk zichtbaar zijn.) Als de download klaar is klik je op de button in de downloadbar en je gedownloade bestand wordt direct geopend. Natuurlijk kan je ook inzien wat je eerder heb gedownload. Dat doe je met behulp van Ctrl + H (of klikken op de sleutel rechts boven in en daarna op downloads), dan krijg je in een aparte tab een pagina met een net overzichtje van alle gedownloade bestanden.



Natuurlijk zijn er momenten dat je liever niet hebt dat je sporen achterlaat met wat je op internet doet. (Kadootje kopen voor je partner of om een potje flink te fappen natuurlijk.) Hiervoor is de Incognito mode in het leven geroepen, in de volksmond ook wel Porn mode genoemd. In de Incognito mode slaat Chrome niet op wat je doet. Hier door kan je rustig op je gemak dingen doen waarvan je niet wil dat anderen erachter komen. Incognito mode gaat niet per tab maar per scherm. Je opent zo'n scherm met Ctrl + Shift + N (of rechts boven in klikken op de pagina en dan op het item New incognito window), het scherm krijg dan een extra icoontje dat aanduidt dat je in Incognito mode zit te werken.


(Laten we vooral eerlijk blijven .)

De snelheid

Het volgende stukje is wat techy!

In Chrome zit de V8 Javascript engine. Deze verwerkt de JavaScript blokken op een andere manier dan de (meeste) andere browsers. (FireFox 3.1 krijg ook een versnelde JavaScript verwerking.) Hierdoor draait JavaScript vele malen sneller dan in IE, FF etc. Hierdoor werken dingen als Hyves, FOK!, iGoogle, Pageflakes en Gmail een stuk sneller omdat deze redelijk tot zeer zwaar op JavaScript steunen.



Een andere manier waardoor Chrome snelheid wint is door iedere tab in een apart process te draaien. (IE8 krijgt dit echter ook maar in mindere mate.) Hierdoor hebben al je tabs een eigen stukje geheugen waar ze mee werken en hoeven ze zich dus ook niet druk te maken om andere tabs. Als één tab veel CPU eet zal de rest hier niet veel van merken omdat het verschillende processen zijn. Dit heeft als bijkomend voordeel dat mocht er één tab crashen dan draait de rest gewoon door. Ook kan je hierdoor per tab zien wat veel geheugen gebruikt en wat niet.



Conclusie

Chrome is een zeer degelijke browser (zeker voor één die pas 2 weeken uit is). Door de minimalistische manier waarop de browser werkt zijn dingen simpeler en nemen niet meer ruimte in dan nodig. Dit levert een snelle, simpele en goede browse-ervaring op. Dat het zeker nog beter kan laat de issue list zien (1289 op moment van schrijven). Desalniettemin is Chrome zeker het proberen waard en persoonlijk zelfs een blijvertje.