CD: The Spinto Band - Moonwink

Het is de laatste jaren weer wat rustiger geworden omtrent The Spinto Band. Bracht de band bij Spintonic elk jaar een cd uit, bij Radiate en het sinds kort bezette Fierce Panda staat de productie van de muziek op een wat lager pitje. Het zestal bestaat al sinds 1997 en heeft sinds die tijd zes albums afgeleverd. Schaam je niet als je de band niet kent, want zo bekend zijn ze niet. Hoewel de sound hier en daar aan bands als The Pixies en The Libertines doet denken, is het vrolijke indie wat de klok slaat bij The Spinto Band. Na Nice And Nicely Done is het nu, drie jaar later, tijd voor Moonwink. Voor dit nieuwste album zal het moeilijk worden zijn voorganger te overtreffen.



Nadat er op "play" gedrukt wordt, zet The Spinto Band er gelijk goed de vaart in. 'Later On' is een lekker up-tempo nummer, waar gelijk alle toeters en bellen uit de kast gehaald worden. Je waant je deelgenoot van een carnavalsoptocht en voelt je dirigent van een uit elkaar getrokken fanfarekorps. Bij eerste single, 'Summer Grof', is het weer wat rustiger, waarin ook wordt bewezen dat je met wat simpele akkoorden heerlijke nummers kunt maken.

Misschien dat Free Beer toch een betere bandnaam was, de naam waaronder de band in het begin nummers opnam. Gelukkig vond bandlid Nick Krill een doos Cracker Jacks op zijn zolder met daarin songteksten geschreven door familielid Roy Spinto, waaraan de band zijn naam vervolgens ontleend heeft. De feelgood-trein die Moonwink heet, dendert ondertussen vrolijk verder met 'They All Laughed', een nummer dat zo op een album van Weezer had kunnen staan. Hekkensluiter 'The Black Flag' doet denken aan een jonge David Bowie in een stroomversnelling. Met de korte gitaaraanslagen en snelle drums rent het nummer voor je uit.



Het is wel duidelijk dat The Spinto Band een lekker album heeft afgeleverd met Moonwink. De nummers liggen stuk voor stuk prettig in het gehoor en de cd is afgelopen voor je er erg in hebt. Enig minpunt zou het gebrek aan variatie kunnen zijn, maar daar heb je in dit geval eigenlijk helemaal geen last van. Dinsdag 23 september staat de band in Paradiso om daar te bewijzen dat ze live ook een feestje kunnen bouwen.


Label: Fierce Panda Releasedatum: 22 september 2008
Waardering: