Film: Cidade dos Homens

Cidade dos Homens (City of Men) is de eerste van een nieuwe reeks van vier films in het Movies That Matter programma, een initiatief van Amnesty International: films die te maken hebben met mensenrechten en andere belangrijke wereldzaken. Na deze speciale vertoningen wordt in debat gegaan met filmmakers, politici e.d. Kijk voor meer informatie op www.moviesthatmatter.nl.



Cidade dos Homens komt van de makers van Cidade de Deus (City of God) en speelt zich ook in de sloppenwijken van Rio de Janeiro af. De film bevat een aantal acteurs die ook in Cidade de Deus te zien waren en verhaalt tevens over twee vrienden. Acerola en Laranjinha zijn allebei net achttien jaar geworden. Terwijl Acerola moeite heeft zijn tweejarige (en eigenlijk ongewenste) zoontje op te voeden, gaat Laranjinha op zoek naar zijn vader, die hij nooit heeft gekend. Ondertussen vindt er een oorlog plaats tussen twee straatbendes. De vriendschap tussen de twee jongens wordt op de proef gesteld als er een geheim uit het verleden naar boven komt.



Zoals de titel al zegt, gaat het in City of Men vooral om mannen. Mannen van verschillende leeftijden met verschillende problemen. Mannen die hulp van andere mannen nodig hebben om te kunnen leven, maar tegelijk ook hun eigen beslissingen willen maken. We zien vriendschap en liefde, we zien strijd en haat. De haat tussen de twee bendes, de vriendschap tussen de twee jongens. We zien ontroerende momenten (als Acerola voor het eerst zijn zoontje vasthoudt) en we zien grappige momenten (als Laranjinha probeert een deurbel te maken). Dit alles zit in één film en juist deze afwisseling van emoties werkt erg goed.



Cidade dos Homens is gefilmd in documentaire-stijl, de camera zit de personages dicht op de huid. Om dit realistische effect te versterken is er gewerkt met veel niet-professionele acteurs. Dit zorgt ervoor dat de film erg geloofwaardig overkomt, het is als het ware een kijkje in het alledaagse leven in Rio de Janeiro. Bende-oorlogen zijn er de orde van de dag. Twee bendes die elkaar overhoop schieten, waarbij er niet zelden onschuldige slachtoffers vallen. Een mensenleven heeft geen enkele waarde meer.

De reden dat Cidade dos Homens in het Movies That Matter programma zit, moge duidelijk zijn. De film schetst een mooi beeld van het leven in Rio de Janeiro. De film is van maatschappelijk belang, maar los daarvan is het een prachtige film. Mooie beelden, de afwisseling tussen liefde en haat, dromen en de harde werkelijkheid en de hechte vriendschap tussen de twee jongens zorgen ervoor dat this movie matters!


Label: Benelux Film Distributors Releasedatum: 30 oktober 2008
Kijkwijzer: Waardering film: