Boek: David Bowie - Een Ster Die Op Aarde Viel

Boekhouder, belastingconsulent en Bowie-biograaf. Het is een combinatie die je niet snel verwacht, en zeker niet in ons kikkerlandje waar rockmuziek in het dagelijks leven eigenlijk niet zoveel impact heeft. Toch bestaat het, want Wim Hendrikse (50) heeft naast zijn reguliere dagbaan een "Bowie-verslaving" die hij omzette in literaire werken over het rock-fenomeen. Na een aantal Engelstalige publicaties (in 2005, Never get old en David Bowie: Man of Ch-Ch-Changes) is er nu voor het eerst zo'n volledig Bowie naslagwerk in het Nederlands verkrijgbaar: David Bowie, Een Ster Die Op Aarde Viel.


Hendrikse heeft na het uitbrengen van zijn 'droge feiten' naslagwerken in 2005 van diverse kanten de vraag gekregen waarom hij eigenlijk geen biografie over Bowie had geschreven, maar ervoor had gekozen om alle lijstjes, cijfertjes en weetjes op te sommen in een Engelstalig naslagwerk. Na wat overpeinzingen en het feit dat David Bowie na zijn hartaanval in 2004 geen solowerk meer uit heeft gebracht was er volgens Hendrikse wel ruimte voor een terugblik op zijn carrière.

Nu ligt er specifiek voor het Nederlandstalig publiek een indrukwekkende biografie van maar liefst 423 pagina in de boekhandel. Hendrikse was vijftien jaar toen hij 'Rebel, Rebel' voor het eerst bij Toppop zag en vanaf toen was hij verslaafd. Al zijn kennis en informatie die hij in de 35 jaar daarna over de man heeft opgeslagen, is verwerkt in dit uitgebreide boek. Van de jeugd van Bowie tot aan zijn recentere escapades, alles wordt aangestipt en waar nodig uitgediept. De opkomst van de glamrock, zijn biseksuele "ontwikkeling", zijn hevige drugsgebruik, de pieken en de diepe dalen.


Het interessante van deze biografie is ook dat Hendrikse geen blad voor de mond neemt. Hij schrijft niet dienst van Bowie of een platenmaatschappij maar gewoonweg als bewonderaar en liefhebber. Zaken zoals het overmatige drugsgebruik of afgestompte muzikale periodes probeert hij niet op te hemelen, maar vertelt over ze op een eerlijke en nuchtere manier. De schrijfstijl is verzorgd maar nergens droog, waardoor het goed leesbaar blijft. Met soms een sarcastische ondertoon is het daarnaast ook nog eens relativerend, zeker gezien het leven David Bowie geleid heeft.

Dit boek is een echte aanrader voor de Bowie-liefhebber, muziekliefhebber in het algemeen of zelfs een historicus. Wat Hendrikse bespreekt hier toch een belangrijk fenomeen uit de popgeschiedenis.


Uitgever: Gopher ISBN: 9789051795790 Pagina's: 423
Waardering: