CD: Elvis Costello - This Year's Model Deluxe Edition

Eindlijstjes en geschiedkundige polls geven vaak een behoorlijk goede indicatie van de kwaliteit van een album. Zo ook voor de eigenlijk immer ondergewaardeerde Elvis Costello and The Attractions. Als de wikipedia opsomming mogen geloven zijn dit enkele van de statistieken: "It was voted the best album of the year in The Village Voice Pazz & Jop critics poll [1]. In 2000, Q magazine placed This Year's Model at number 82 in its list of the 100 Greatest British Albums Ever. In 1987, Rolling Stone magazine ranked it number 11 on its list of the best albums of the period 1967-1987. In 2003, the album was ranked number 98 on Rolling Stone magazine's list of the 500 greatest albums of all time.. In his 1995 book, "The Alternative Music Almanac", Alan Cross placed the album in the #7 spot on the list of '10 Classic Alternative Albums'."


Het gaat dus over This Year's Model, Costello's eerste met The Attractions. Zijn eerste solo-album My Aim Is True met de hit 'Alison' brak het ijs en gaf een voorbode van zijn karakteristieke uiterlijk. Een Buddy Holly met ballen en humor, maar wel met de nerdy look. 1978 was het jaar waarin het album hele hoge ogen gooiden bij de critici, maar ondanks zijn oversized bril ook bij Playmate Bebe Buell (moeder van Liv Tyler en 'aanhangsel' van vele rocksterren). Inmiddels is deze deluxe versie de derde heruitgave van het originele album.

De eerste cd begint dan ook terecht met de geheel juiste listing van het originele meesterwerk en 'Radio Radio' is als laatste toegevoegd. Naast dit dertiental juweeltjes, die we tekstueel zelfs nog steeds op waarde kunnen schatten, bevat dit schijfje nog tien B-kantjes en alternatieve versies. De meesten zijn dus al ooit uitgegeven maar de bundeling op een cd zet het oeuvre wel kracht bij.


Een zeer waardevolle toevoeging aan de oorspronkelijke langspeler (van 35 minuten) is de tweede disc met daarop een puike concertregistratie. "Live at the Warner Theatre, Washington D.C. 28 februari 1978" om precies te zijn. Zeventien tracks worden met bezieling voorgeschoteld aan de luisteraar en het geluid is ook nog eens prima te behappen. Het live-element van zijn bitse uithalen naar de politiek en maatschappij worden voelbaarder neergezet ook al wordt het in een vrolijkere setting gespeeld. Het geluid heeft her en der nog een vlakke ondertoon, maar de goede balans van het instrumentarium zorgt voor een prettig overdracht. Voor degenen die nog geen Costello collectie hebben is het een absolute aanrader, maar fans zullen zeker tevreden zijn met de aankoop vanwege de tweede cd.

tracklisting


Label: Universal Datum: April 2008 Waardering: