Film: The Bucket List

Het leven is maar kort: voor je het weet loopt het alweer op zijn eind terwijl er nog zoveel dingen zijn die je ooit in je leven had willen doen. De meeste mensen berusten in hun lot wanneer ze te horen krijgen dat ze niet lang meer te leven hebben, maar de miljardair Edward Cole en de automonteur Carter Chambers zien dat toch anders. Nadat bij de twee terminale kanker is geconstateerd besluiten ze de wereld rond te reizen en The Bucket List af te werken.



To-do lijstje
Jack Nicholson speelt Edward Cole, een steenrijke zakenman die zijn imperium vanaf de grond af aan heeft opgebouwd. Hij bezit onder andere enkele ziekenhuizen, waar hij een controversieel twee-bed-per-kamer beleid wil doorvoeren. Dit is de reden dat, wanneer er bij Edward Cole kanker wordt geconstateerd, hij op één kamer komt te liggen met de monteur Carter Chambers, die zijn leven lang hard heeft moeten werken om zijn gezin te onderhouden. De twee verschillende persoonlijkheden botsen aanvankelijk, maar uiteindelijk komen ze erachter dat ze iets gemeen hebben: beiden hebben niet lang meer te leven. Langzaam groeien de twee nader tot elkaar. Toen Carter nog studeerde kreeg hij van zijn filosofiedocent ooit eens de opdracht een lijstje te maken met wat hij allemaal uit zijn leven wilde halen, de zogenaamde Bucket List. Wanneer Edward achter Carters lijstje komt, haalt deze Carter over om met hem mee te gaan en het to-do-lijstje alsnog af te gaan werken.



Na de chemo, op naar de Mount Everest!
Veel dingen aan The Bucket List lijken te zijn opgezet om de premisse te kunnen ondersteunen: genieten van het leven voordat het te laat is. De vriendschap die tussen de steenrijke en bikkelharde Edward en de goedlachse, wijze Carter opbloeit is onwaarschijnlijk te noemen. Ook is het nogal onwaarschijnlijk dat de miljardair in zijn eigen ziekenhuis een kamer zou delen met een simpele automonteur, ook al zou dat anders hypocriet van hem zijn. En wanneer je eenmaal klaar bent met een chemokuur is het ook niet erg waarschijnlijk dat je staat te popelen om piramides te gaan bekijken, te gaan skydiven of om door de Himalaya te gaan reizen. Toch gebeurt dit in The Bucket List, waardoor het een typisch Amerikaanse film geworden is. Er zijn nu eenmaal geen klasse- of rassenverschillen in Hollywood. En wil je iets, dan kun je dat ook bereiken en dan zal niemand moeilijk doen over een pietluttige chemokuur.


Sean Hayes als Thomas, de sarcastische assistent van Edward Cole

Acteermastodonten maken veel goed
Het Amerikaanse feelgood-karakter druipt er vanaf, net zoals de voorspelbaarheid en de perfect getimede tearjerk-momenten. En toch is The Bucket List beslist geen onaangename film, wat vooral te danken is aan de acteermastodonten Morgan Freeman en Jack Nicholson. De twee hebben een aanstekelijke chemie en vooral Nicholson is perfect op zijn plek als de norse, cynische rijkaard. Sean Hayes (“just” Jack, uit Will & Grace) speelt een leuke rol als de sarcastische assistent van Edward Cole. Het acteerwerk verbloemt dat het script niet overal even logisch in elkaar zit. Samen met de mooie boodschap en de emotionele binding die je als kijker toch al snel met Carter en Edward opbouwt, is The Bucket List zeker geslaagd in zijn opzet.



The Bucket List is een mooie film geworden, zij het af en toe een beetje zoetsappig. Natuurlijk is het makkelijk gaten te schieten in het plot, maar de film weet de boodschap goed en op een vermakelijke wijze over te brengen. De film is zeker de moeite waard, vooral door het onfeilbare duo Freeman en Nicholson.


Label: Warner Bros. Releasedatum: 27 maart 2008 Kijkwijzer: Waardering film:

Kaartjes voor deze film winnen?