TV: Zembla-De trucs van Char, het medium

Door Zembla is de VARA leverancier van doorgaans goede, informatieve, actualiteitenprogramma’s. Dit keer is er aandacht voor het fenomeen Char Margolis die o.a. bij RTL 4 een praatprogramma met de ‘doden’ heeft. Wat iedereen eigenlijk al weet-Char fraudeert- wordt door Zembla nog eens aangetoond. Char kan erg goed vragen stellen en trekt zo de benodigde informatie uit haar slachtoffers, die daardoor het gevoel krijgen dat hun vragen zijn beantwoord. Even later is daar dan de teleurstelling als blijkt dat alles nog steeds zo is als het was.

Subheader
Char gepresenteerd door dat ietwat getikte meisje Chazia Mouriali

Char-latan
Ik word wakker om een uur of 6 en ontwaak uit een ongelooflijk diepe slaap, bijna comateus, zonder enige herinnering aan welke droom dan ook. Mijn eerste gedachte is dat dit de situatie is waarin je verkeert als je dood bent, het volkomen niets! Enerzijds een beangstigende gedachte, anderzijds geruststellend, omdat je je dan nergens meer druk over hoeft te maken. Natuurlijk weet ik ook niet of er aan gene zijde iets is, maar het meest logische is dat er inderdaad niets is en alles eindigt met het overlijden. Voor veel mensen is dit moeilijk te accepteren en daarom is er een programma zoals Char, waar met gemak een miljoen mensen naar kijken. Volgens hoogleraar Godsdienstpsychologie Jan Jansen willen mensen die ongelukkig zijn en verdriet hebben dat daar iets aan gedaan wordt. Zij willen zich beter voelen en zullen iedereen geloven die suggereert dat te kunnen realiseren. Hierbij verliezen ze vaak hun kritisch beoordelingsvermogen. Char en RTL4 maken hier dankbaar gebruik van. De Amerikaanse goochelaar en onderzoeker naar paranormale uitingen, James Randi, is een kritisch beoordelaar van mediumachtige typen. Met voorbeelden toont hij aan hoe Char via gerichte vraagstelling en handig gokken informatie uit haar slachtoffers trekt. Het blijkt dat alle informatie over overleden personen vooral afkomstig is van de ondervraagden en niet van Char. Als Char inderdaad de gave heeft, waarom moet ze dan vragen naar een letter uit naam van een overledene? Kan die geest niet gewoon zeggen: “ik ben het George, of Piet”? Omdat iedereen een selectief geheugen heeft, ben je geneigd te denken dat dingen anders zijn gegaan dan in werkelijkheid, als je dat beter uitkomt. De emoties en de tv-studiosetting doen vervolgens de rest. Later komt het besef dat er eigenlijk geen informatie is gegeven. Zembla toont een aantal personen die dit onderstrepen.

Jan Jansen gaat op bezoek bij de ‘Nederlandse Char’, Robbert van den Broeke, om daar een reading te ondergaan. Jansen geeft zo weinig mogelijk informatie prijs om te bekijken waar het Nederlandse medium mee komt. Dit blijkt nogal tegen te vallen. Robbert komt niet verder dan het doen van enkele algemeen geldende opmerkingen in de trant van: “Ik zie veel verjaardagen!” en “ik zie dat je veel schrijfwerk bundelt!” Hierop antwoord Jansen dat er altijd wel iemand jarig is en dat hij het uiterlijk heeft van een gestudeerd iemand, waarbij de kans bestaat dat die ook veel schrijft. De conclusie van de hoogleraar is dat het een aardige man is die zelf gelooft in wat hij doet, maar dat hij er niet van overtuigd is dat Van den Broeke echt contact heeft met de overledenen.

Subheader
Jan jansen ondergaat een 'reading' bij medium Robbert van den Broeke. Het afschuwelijke interieur inspireert de geesten.



Paragnosten, helderzienden en mediumachtige types beweren dat ze politie en overheid ten dienste staan bij het oplossen van misdaden. Char zou geholpen hebben met het aanwijzen van de plaats waar de zoon van de Amerikaanse acteur, Dean Martin met een vliegtuig is neergestort. Dit blijkt echter niet waar te zijn. De bewering van Char dat er samenwerking is met CIA en FBI blijft zonder gevolgen, omdat deze organisaties hier geen mededelingen over doen. James Randi heeft al geruime tijd een geldbedrag van 1 miljoen dollar klaarliggen voor degenen die slaagt voor een test 'paranormale begaafdheid'. Er is zelfs nog nooit iemand door de voorselectie gekomen. Je kunt niet uitsluiten dat er mensen zijn die contact hebben met gene zijde. In het geval Char is er echter niet meer dan een goochelshow die weinig toevoegt. Maar ja, dat wisten we al!


Zender: Ned.2|VARA Gezien op: 23-03-2008 Waardering: