CD: Lupe Fiasco - Lupe Fiasco's The Cool

Credible hiphop die het commercieel redt begint steeds zeldzamer te worden. Waar vroeger Talib Kweli enigzins zoden aan de dijk wist te zetten in de charts, wist ook hij bij het grote publiek met zijn vorig jaar verschenen album Eardrum geen deuk in een pakje boter te slaan. Voor Lupe Fiasco's nieuwe album Lupe Fiasco's The Cool, ondanks wat zijn naam ook mag suggereren, stonden ze in Amerika in de rij. Nu Nederland nog.



What's in a name
Lupe Fiasco werd bekend dankzij zijn succesvolle debuutplaat Lupe Fiasco's Food and Liquor. Voor dit album ontving hij drie Grammy-nominaties, en wist hij in de VS de #1 positie te behalen van de Billboard Rap Charts. Een Grammy wist hij met dit album wel te behalen, en de nummer 1 positie in de Billborad Rap Charts bezitte hij met The Cool maar liefst vier weken na release. En met fans als Kanye West, Jay-Z, en hiphopgoeroe Rakim behoor je tot de top off the bill. Tenminste dat zou je zeggen, want als je kijkt naar z'n wereldwijde albumverkoop dan lijkt hij deze status nog lang niet te hebben bereikt.

The Uber Cool
Met Lupe Fiasco's The Cool doet Fiasco nog een poging naar het sterrendom. Niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk. De eerste single heet heel toepasselijk 'Superstar', en deze deed hem in de VS wel voor even tot ster verrijzen. In Nederland lopen we jammer genoeg nog niet echt warm voor de single. Want al luisterend naar de The Cool valt niet te ontkennen dat Fiasco wel een talentvolle rapper is. Hij flowt lekker, z'n tracks zijn zeer strak geproduceerd en hij heeft het voor de verandering niet over 'bitches & hoes', maar gewoon ouderwets over het hedendaagse leven. Op z'n nieuwe album staat hij er ook niet alleen voor, want met hulp van o.a. Snoop Dogg, UNKLE en Fall Out Boy's Patrick Stump heb je wel erg aardige namen achterop je cd-hoesje staan.



The Cool / The Streets / The Game
Eigenlijk is The Cool een conceptalbum, maar dit valt er nauwelijks aan te horen. Lupe had vanuit een drietal karakters het album geschreven; 'the cool' er één van zijnde. De overige twee 'the streets' en 'the game' vindt je over de gehele linie echter nauwelijks terug. Hoogstens kun je op trackniveau deze karakters hier en daar bespeuren. Desondanks is het een degelijk album met sterk verhalende tracks. Zo gaat Intruder Alert over een slachtoffer van verkrachting, een junkie en een net aangekomen immigrant. Niet bepaald onderwerpen die je nog veel hoort en ziet in de hedendaagse hiphop, maar waar Fiasco duidelijk niet voor schuwt.

Lupe Fiasco's The Cool is een erg degelijk hiphopalbum geworden, waarop Fiasco eens te meer heeft aangetoond veel in zijn mars te hebben. Niet alleen muzikaal gezien, maar ook inhoudelijk gezien. Of het ook genoeg is om een doorbraak bij het grote publiek te forceren is nog maar de vraag. Misschien dat hij daarvoor juist wel wat meer met z'n vriend Kanye West moet optrekken.


Label: Atlantic / Warner Music Releasedatum: 25 januari 2008
Waardering: