Film: Things We Lost in the Fire

Academy Awardwinnaars Halle Berry (Gothika) en Benicio Del Toro (Sin City) spelen de hoofdrollen in de eerste Amerikaanse film van Deense regisseuse Susanne Bier, Things We Lost in the Fire. De film behandelt thema's als verlies van een dierbare, rouw, herstel en drugsverslaving. Het is dus geen film voor een gezellig avondje bioscoop.



Een groot verlies
Audrey (Halle Berry) heeft een gelukkig leven met haar man Brian (David Duchovny, The X-Files) en hun twee kinderen: de tienjarige Harper en de zesjarige Dory. Er is maar één ding wat hun optimale geluk in de weg staat: Brian's jeugdvriend Jerry (Benicio Del Toro). Hij is een hevige drugsverslaafde, maar Brian blijft hem zien als een vriend. Brian is dus een goede man, maar als hij op een avond een ruzie tussen een man en zijn vrouw probeert te sussen, moet hij dit met de dood bekopen. Audrey is hier kapot van, maar vraagt Jerry toch om op de begrafenis te komen. Zijn komst geeft Audrey troost, omdat hij de enige is die Brian net zo goed kende als zij en die net zo veel verdriet heeft als zij. Ze vraagt hem om een tijdje bij haar en haar kinderen te komen wonen.



Dogma 95
Susanne Bier heeft eerder films gemaakt volgens het Dogma 95-principe. Enkele kenmerken hiervan zijn nog zichtbaar in deze film. Voorbeelden hiervan zijn de handheld camera en het gebruik van het geluid. Volgens de regels van Dogma mag er alleen geluid gebruikt worden als het in de scène aanwezig is, dat is in deze film (met uitzondering van het muzikale thema wat vaker terugkomt) ook zo. Er is alleen harde muziek te horen als Jerry hiernaar luistert op zijn walkman. Een ander kenmerk van de films van Susanne Bier zijn de extreme close-ups, ook deze zijn in Things We Lost in the Fire terug te vinden. Vooral de ogen worden van heel dichtbij gefilmd, dit om de intimiteit met de personages te benadrukken.



Twee kanten van het verhaal
De film begint met de begrafenis van Brian en door middel van flashbacks zien we fragmenten uit het leven van Audrey en Brian toen Brian nog leefde. Hierdoor wordt goed duidelijk gemaakt dat ze een gelukkig huwelijk hadden, maar dat Audrey er niet blij mee was dat hij nog steeds met Jerry omging. Maar ook is te zien hoe Brian en Jerry met elkaar omgingen, dat Brian hem echt hielp en hij de enige echte vriend van Jerry is die hem altijd heeft bijgestaan. Door het goede gebruik van deze flashbacks wordt duidelijk dat Audrey en Jerry allebei erg veel om hem gaven en dat ze het erg moeilijk hebben met zijn verlies.



Goede acteurs, matige film
Twee goede acteurs in één film betekent niet automatisch een goede film. Benicio Del Toro weet de rol van drugsverslaafde erg goed neer te zetten (let vooral op zijn ogen) en ook Halle Berry speelt goed, maar haar rol doet iets te veel denken aan die van Leticia in Monster's Ball (inclusief hysterische huilscène). Ook zitten er iets te veel clichés in de film. Zoals gezegd is Things We Lost in the Fire geen film voor een gezellig avondje, hoewel je hem de volgende dag alweer voor de helft vergeten bent.



Label: Universal Pictures Releasedatum: 31 januari 2008
Kijkwijzer: Waardering film: