Film: National Treasure: Book of Secrets

Bijna iedere film die veel geld opbrengt lijkt tegenwoordig automatisch kandidaat te zijn voor een vervolg. Helaas zorgt dat ervoor dat veel van deze vervolgen van een bedroevende kwaliteit zijn en met maar één doel worden gemaakt: het binnenslepen van zoveel mogelijk geld. National Treasure deed het in 2004 goed in de bioscopen en nu is het aan deel twee om de stoelen weer vol te krijgen. Maar is de film goed genoeg om je zuurverdiende geld aan uit te geven?


Het avontuur
De naam van de Gates familie wordt in diskrediet gebracht door het opduiken van een verloren pagina uit het dagboek van John Wilkes Booth, moordenaar van Abraham Lincoln. De opa van Patrick Gates (Jon Voight) zou de leider geweest zijn van de groep, die de aanslag beraamde. Ben Gates (Nicholas Cage) wil de familienaam van alle blaam zuiveren. Vader en zoon zijn er namelijk van overtuigd dat de overgrootvader geen verrader was, maar een held die ervoor zorgde dat het zuiden niet een grote schat in handen kreeg, waarmee ze de oorlog tegen het noorden konden winnen. Om dit aan te tonen zullen ze alleen de schat moeten vinden. Op de verloren pagina staat gelukkig een aanwijzing en daarmee start het avontuur, waarbij ze geholpen worden door Riley Poole (Justin Bartha), de nu ex-vriendin van Ben, Abigail Chase (Diane Kruger) en Emily Appleton (Hellen Mirren), Bens moeder.



Aanwijzingen
Net als in deel één volgen de hoofdpersonen weer aanwijzing na aanwijzing op die verborgen zijn op en in bekende plekken, en al puzzels oplossend wordt er gestrooid met geschiedenisweetjes. Net als in deel één worden ze ook dit keer weer achtervolgd door een slechterik, dit keer in de vorm van Mitch Wilkinson (Ed Harris) die zijn naam in de geschiedenisboeken wil krijgen door als eerste de schat te vinden. Net als in deel één lost Nicholas Cage de puzzels op, maakt Justin Bartha de grappige opmerkingen, is Diane Kruger er voor de eyecandy, Jon Voight om een beetje tegengas te geven en Ed Harris, als vervanger van Sean Bean, de slechterik die steeds één stap achterligt, maar nooit het spoor bijster raakt. Spannend is de film dan ook niet. Om het nieuwe deel leuk te maken hebben de makers ervoor gekozen om alles groter te doen, zo moet dit keer de president ontvoerd worden en wordt er ingebroken in Buckingham Palace. Grootse prestaties, dat wel, maar niet erg spannend in beeld gebracht.



Spontaan, geloofwaardig en intelligent
Zo maar drie termen die niet van toepassing zijn op National Treasure: Book of Secrets. Nicholas Cage lijkt de automatische piloot aangezet te hebben en doet waar hij voor ingehuurd is: feitjes opdreunen. Justin Bartha doet het goed als de komische sidekick en weet soms voor een glimlach te zorgen. Helaas komen veel van zijn oneliners veel te geforceerd over. De rest van de cast heeft het ook al niet te moeilijk, dankzij de vaart van de film is er weinig karakterontwikkeling. Veel van de ontwikkelingen in de relaties van de personages onderling lijken dan ook uit het niets te komen. Het is niet erg als een film een beetje geloofwaardigheid mist, maar bij Book of Secrets wordt het wel heel bont gemaakt en dat leidt af. Als je erop gaat letten, en dat gebeurt al snel, dan blijf je bezig. Dat de makers geen hoge pet op hebben van het publiek komt pijnlijk naar voren bij de introductie van het hoofdkantoor van de FBI. Terwijl links in beeld een groot bord te zien is met de naam van het gebouw (J. Edgar Hoover Building) wordt onderin beeld de naam ook nog eens voluit geschreven.



Meer van hetzelfde
National Treasure: Book of Secrets is op zich een vermakelijke film, maar ondanks de vaart van de film niet echt spannend. Waarschijnlijk is voor het hoge tempo gekozen om te voorkomen dat de kijker te veel gaat nadenken over het verhaal. Daarnaast lijkt de film op het gebied van plot en personages zoveel op deel één, dat je alles al eens gezien hebt. Wat jammer is, want deel één was een leuke film, die ondanks zijn fouten nog wel wist te boeien. Wacht dan ook tot dat deel twee op DVD uit komt en nodig je vrienden uit en maak er een drankspelletje van; voor iedere plothole drinken. Tip: zet alvast een emmer klaar.


Label: Buena Vista International Releasedatum: 10 januari 2008
Kijkwijzer: Waardering: