DVD: Vacancy

In Nederland zijn we 'gezegend' met een dichtbebouwde wereld. Als je dus problemen krijgt met je auto of tijdens een nachtelijke rit een uiltje wil knappen is er altijd wel een hotel of garage in de buurt. In de Verenigde Staten kun je echter uren doorrijden, zonder dat je ook maar een beetje beschaving tegen komt. In Vacancy moet een stel de nacht doorbrengen in een afgelegen motel. De film is sinds kort op dvd verkrijgbaar.



Na de dood van hun zoontje is de sfeer binnen het huwelijk van David (Luke Wilson) en Amy (Kate Beckinsale) tot ver onder het nulpunt gedaald. Ze houden voor de goede lieve vrede de schijn op richting de familie, en moeten daarom samen nog een keer gezellig bij de familie op visite. Op de terugweg, het is inmiddels midden in de nacht, wijken ze met de auto uit voor een wasbeer en de motor raakt beschadigd. Gelukkig is er hulp in de buurt, maar vanwege het tijdstip is de garage gesloten. Het nabij gelegen motel is nog wel open en ze delen met tegenzin het bed. De merkwaardige manager geeft hen ironisch genoeg de bruidssuite, een kamer die zelfs in de jaren tachtig al niet meer voldeed aan de eisen. In de badkamer zitten kakkerlakken, de handdoeken zitten onder het stof en de televisie geeft alleen maar sneeuw. David wil echter nog even televisie kijken voordat hij gaat slapen en ontdekt al snel de videorecorder met banden op de televisie. Hij schuift een band in de recorder en ziet een korrelige snuffmovie waarin mensen in een hotelkamer worden afgeslacht. Bij de tweede band wordt hem echter duidelijk dat de films niet zomaar in een hotelkamer zijn gefilmd, maar in hún kamer. Ze worden op allerlei manieren gefilmd en lijken de hoofdrol te gaan spelen in hun eigen snuffmovie. Lukt het hun om te ontsnappen aan hun onbekende belagers?



Vacancy heeft veel weg van een rit in de achtbaan, maar dan inclusief het wachten in de rij. Eerst zijn we getuige van een reeks ongemakkelijke stiltes in een lange autorit, waarna het ongelukkige stel in moet checken in een louche hotel. Snel daarna wordt het karretje naar boven getakeld, want als David de videobanden ontdekt, begint het eigenlijke kat-en-muis-spelletje pas echt en gaat het tempo drastisch omhoog. Merkwaardig genoeg moet de film het niet hebben van visueel geweld. Zowel op de banden die David bekijkt als in de uitdagingen die het stel in en rond hun hotelkamer te verwerken krijgen, is maar weinig bloed te zien. De film moet het vooral van de suggestie hebben en de gedachte dat de twee in een schier onmogelijke positie verzeilt zijn geraakt. In de extra's is er wat dat betreft meer te beleven voor de liefhebber van het hardere werk; die kunnen namelijk een aantal 'videobanden' afspelen voor het bloederigere werk. Het is alleen jammer dat het chagrijnige stel tijdens hun overlevingstocht begint te lijken op een pas getrouwd stelletje. Juist twee kibbelende potentiele slachtoffers kunnen de ellende in de film vergroten. Een soort dubbel leedvermaak dus.



Alhoewel het idee van een observerende sadist zeker niet nieuw is (de hele Saw-quadrologie is erop gebaseerd), weet Vacancy zeker te verrassen. De manier waarop het stel hun netelige situatie in beeld brengt, is vrij aardig; gedurende de hele film blijven de twee uit hun slachtofferrol. De situatie lijkt op zich vrij kansloos, maar het verhaal blijft zich ontwikkelen, waardoor er steeds nieuwe situaties ontstaan. Vacancy is zeker een aanrader: origineel én spannend.


Label: Sony H.E. Releasedatum: 22 december 2007 Kijkwijzer: Waardering film: Waardering extra's: