Boek: Patricia Wood - Loterij

Perry B. Crandall is een bofkont. Althans, dat is waar de B. in zijn naam voor staat volgens zijn oma en eigenlijk vindt Perry dat zelf ook. Hij is niet zwakzinnig zoals anderen vaak denken, want zijn IQ is 76 en dat is nog altijd boven de grens van 75 en dus is hij niet zwakzinnig. Hij is gewoon wat langzaam. Een simpele omschrijving van een boeiend personage uit de intrigerende debuutroman van Patricia Wood.

Gewoon gelukkig
Perry Crandall woont samen met zijn wijze oma in de haven van de stad Everett, waar zijn opa vroeger een werf beheerde. Na diens dood is Perry gaan werken bij een winkel met vaarbenodigdheden, waar hij zijn beste vriend Keith ontmoette. Perry’s oma leert hem allerlei wijsheden, zoals naar wie hij wel en niet moet luisteren, dat hij elke dag een paar woorden uit het woordenboek moet leren en dat hij elke week een briefje voor de loterij moet kopen.

Wanneer ook zijn oma overlijdt, krijgt Perry ineens bezoek van zijn broers en moeder, die eerst niet naar hem omkeken. Ze verkopen het huis van zijn opa en oma en geven de goedgelovige Perry vijfhonderd dollar en het nakijken. Gelukkig vindt hij een onderkomen boven de winkel waar hij werkt en pakt hij zijn leventje langzaam weer op. Maar wanneer hij het winnende lot koopt en twaalf miljoen dollar wint in de loterij, moet Perry voor het eerst in zijn leven zelf beslissen wie hij wel en niet kan vertrouwen.

Simpel, maar niet saai
Ontroerend, grappig en nuchter zijn de woorden die bij dit boek passen. Patricia Wood schreef vanuit het simpele maar zeker niet saaie gezichtspunt van een langzame jongen, die alleen bezig is met gelukkig zijn met wat hij heeft. De overige personages blijven hierdoor wat oppervlakkig, maar dit is niet storend. Perry’s belevingswereld en hoe hij bepaalde zaken opvat zijn genoeg om je het hele boek te blijven boeien. Zijn simpele kijk op dingen werkt verhelderend en logisch. Het maakt het boek niet te zwaar, ondanks de toch heftige dingen die hij te verwerken krijgt. Wat wel opvalt, is dat het hier en daar geschreven lijkt te zijn met een film in het achterhoofd, vooral de laatste hoofdstukken hebben dit sterk door de vaart die er dan ineens in zit. Het enige wat enigszins stoort in dit boek zijn de haast identieke einden van elk hoofdstuk, maar dit kan verholpen worden door gewoon door te blijven lezen tot je dit prachtige boek uit hebt.


Patricia Wood groeide op in Seattle, Washington. Momenteel woont ze samen met haar man op een zeilboot in Hawaď. Loterij is haar debuutroman. Het verhaal heeft ze gebaseerd op haar werk en een gebeurtenis uit haar vaders leven, die zes miljoen dollar in de loterij won in 1993. Meer informatie is te vinden op haar website.

Uitgever: Arena (Zilver Pockets) ISBN: 9789069748931 Pagina's: 384
Waardering: