DVD: The Plague

Kinderen zijn niet te vertrouwen, tenminste als je sommige horrorfilms mag geloven. In Children of the Korn ging de jongste generatie al genadeloos achter iedereen aan en in Pet Sematary was het jonge grut ook al behoorlijk agressief bezig. In de nieuwe direct-to-dvd The Plague zijn het wederom kinderen die de boel flink de vernieling in helpen. De film is sinds kort in de winkels te koop.



In een klein Amerikaans stadje is het flinke paniek als opeens alle kinderen tot negen jaar in een soort coma raken. Het merkwaardige fenomeen blijkt zich echter niet te beperken tot een enkel stadje, maar doet zich wereldwijd voor. Het blijkt voor de wetenschap onmogelijk om de kinderen weer in hun normale doen te krijgen en wereldwijd worden ze opgevangen in sporthallen en ziekenhuizen. Zelfs babies komen in een coma ter wereld, dus het lijkt erop dat de mensheid gedoemd is om uit te sterven. Tot de dag dat opeens alle kinderen, inmiddels zijn de oudsten al negentien, uit hun coma ontwaken. Ze lijken een soort zombies die als enige doel hebben om alle volwassenen uit te roeien. Een groep dertigers slaat op de vlucht, maar het is niet makkelijk om aan de kinderen te ontsnappen.



Alle kinderen in een coma en plots raken ze er weer uit. Allemaal bloeddorstig natuurlijk. Een verklaring? Nee hoor, geen sprake van! Als kijker moet je zelf maar bedenken wat er nou precies gebeurt. Net zoals dat je zelf maar moet bedenken waarom een negentienjarig meisje tijdens haar coma een strak naveltruitje draagt. Of zou ze zich hebben omgekleed voordat ze op mensenjacht ging? En wie zijn nou eigenlijk de vluchtende volwassenen die we volgen? Ze komen zomaar het beeld ingewandeld en we moeten het maar zonder introductie stellen. De held van het verhaal is een moordenaar, maar dat is alle informatie die we krijgen. Voor de rest heeft de regisseur (Hal Masonberg) het principe 'hoofdrolspelers in horrorfilms maken domme beslissingen' dermate uitgebuit dat het volkomen zijn doel mist. Word je bijna omsingeld door zombies? Eerst even praten. En dan is er nog een imbeciel achter een piano. Althans, we zien hem niet, maar we horen hem het eerste half uur continu als een malloot op de toetsen beuken. Misschien om de spanning op te bouwen? Het is allemaal een raadsel. Zijn er nog lichtpuntjes aan The Plague? Ja! Het acteerwerk is op een uitzondering na vrij aardig en de film duurt gelukkig maar tachtig minuten. Er is op de dvd geen seconde aan extra materiaal toegevoegd; goed zo, het zou namelijk zonde zijn geweest van de lege ruimte op de dvd.


Label: Paradiso H.E. Releasedatum: 27 september 2007 Kijkwijzer: Waardering film: Waardering extra's: