CD: V.A. - The Best of Taste of Chaos Two

Taste of Chaos is de naam voor een reeks festivals en concerten die verband houden met de post-hardcore/emo scene. Zo treden in november The Used en Rise Against samen in 013 op in het kader van Taste of Chaos. Vooral in Amerika -de bakermat van alles wat emo is- is het succes van de rondtrekkende festivals (te vergelijken met de Warped Tour) groot. Nu in Europa langzaamaan iedere puber met een laag zelfbeeld aan de emo, oogschaduw en scheermesjes zit, lijkt ook hier de markt groot genoeg om een verzamelaar uit te brengen met bands die Taste of Chaos-worthy zijn.

Maar vergis je niet. Het is niet allemaal emo of post-hardcore wat de klok slaat. Laten we daarom meteen maar zeggen dat dit niet de ultieme emo-compilatie is die over 10 jaar als genredefiniërend beschouwd kan worden. Het is wel 'The Ultimate U.S. Alternative Rock & Metal Compilation' volgens de bijgeleverde informatie. Dat vergt dus een andere kijk op het geheel. Want als de muziek die op deze dubbel-cd staat het beste is wat de Amerikaanse heavy alternative en metal anno 2007 te bieden heeft, dan vrees ik het ergste voor de toekomst van de heavy muziek.

Wat vinden we zoal terug op The Best of Taste of Chaos Two? Cd1 is ingeruimd voor post-hardcore, de lichtere metalcore en emo-acts als Bullet for My Valentine, Underoath, Taking Back Sunday, Everytime I Die, Saosin, en The SmashUp. Allen halen ze inspiratie uit het ooit zo stoere hardcoregeluid. De melodieuze saus met harmonische vocalen die er over heen gegoten is, maakt het ongetwijfeld geschikter voor de vrouwelijke fan van harde muziek. Van stoerheid is geen sprake maar verdomd populair zijn ze wel!
Andere 'alternatieve' geluiden komen onder andere van Canadese (!) rockchicks als Britt Black en haar vroegere werkgeefster Bif Naked, de industrial-pop van Neurosonic (ook uit Canada!) en de Britse (!) retrorockbands Towers of London en LostAlone.


LostAlone


Op Cd2 vinden we het hardere werk: de metal. We weten dat de metalcore de norm is geworden in de Amerikaanse metal en dat is goed te horen. Topbands als Trivium, Shadows Fall en All That Remains zijn hier present. Ook één van hun grootste invloeden, het Zweedse (!) In Flames wordt er met een oude song ('The Quiet Place' uit 2004) bijgehaald. Sommige andere keuzes zijn overigens écht onbegrijpelijk. Daar waar de eerste compilatie een redelijk consistente verzameling songs was, lijkt cd2 van de tweede op een ordinaire soundtrack van een willekeurige horrorfilm. Wat doen die clowns van Gwar, de metalveteranen van Strapping Yound Lad en de afschuwelijke achterhaalde heavy metal van DragonForce op deze cd? Toch vallen er genoeg nieuwe bandjes te ontdekken. Zoals de brute death metal van Job for a Cowboy en Ektomorf uit Hongarije (!), die verder gaan waar Sepultura na Roots stopte.

The Best of Taste of Chaos Two is een tamelijk wisselvallige compilatie die soms inderdaad de belangrijke bands van dit moment heeft gevangen, maar net zo vaak mis schiet. Bijvoorbeeld wat al die Canadese en Europese bands erop te zoeken hebben. Verder mis ik The Used, dat wel op de Amerikaanse versie van de dubbel-cd staat, die verder weinig afwijkt van de Europese.


Label: Warcon Records Releasedatum: juli 2007
Waardering: