Boek: GOAL! Voetbaloverzicht 2006-2007

SubheaderGOAL! is een fraai verzorgd 176 pagina's tellend "bewaarboek", zoals de uitgever het boekwerk noemt, waarin de gebeurtenissen van het voetbaljaar 2006-2007 opgetekend zijn. Per maand worden de belangrijkste feiten toegelicht, zowel van de eredivisie en de Jupiler (eerste) divisie als van de nationale en de diverse Europabekers, en van het nationale elftal. Ook wordt aandacht geschonken aan andere belangrijke feiten, waaronder het overlijden van personen die in de voetbalsport een belangrijke rol gespeeld hebben.

Verdeling
Door de verdeling per maand is het verloop van de competitie goed te volgen. Alle uitslagen worden vermeld, alsmede het scoreverloop per wedstrijd en de doelpuntenmakers. De belangrijkste wedstrijden krijgen extra aandacht. Elke bladzijde is voorzien van één of meerdere fraaie foto's die een goede weergave zijn van de sfeer en de verbetenheid waarmee de duels soms uitgevochten worden, maar ook de blijheid of droefheid van spelers en trainers die bij het winnen en verliezen horen. Per maand wordt de standentabel van de beide divisies weergegeven.
Subheader
Bron: GOAL! Voetbaloverzicht 2006-2007, pag 109.

Verloop
Het merkwaardige verloop van de competitie is goed te volgen. Ajax dat als eerste uit de startblokken schiet maar na enkele maanden door PSV wordt ingehaald, waarna het evenals AZ, even de draad kwijt raakt en PSV een voorsprong laat nemen van 11 punten waarna de inhaalslag wordt ingezet. PSV dat zware averij oploopt en "kansloos" aan de laatste wedstrijd begint, het genadeschot afwacht van AZ, of zoniet dan in elk geval van AJAX, maar na het laatste fluitsignaal nog enkele minuten moet wachten om te constateren dat het toch nog kampioen geworden is.
Subheader
Bron: GOAL! Voetbaloverzicht 2006-2007, pag 93

Verovering
Ook de eerste divisie krijgt ruime aandacht. En zowel de wedstrijden van het nationale elftal als de perikelen eromheen worden opgetekend. Als toetje dienen Foppe de Haan en zijn discipelen die het Europees kampioenschap veroveren. Alle teksten zijn duidelijk, goed te begrijpen en "neutraal" geschreven zonder voorkeur voor wie dan ook.
Subheader
Bron: GOAL! Voetbaloverzicht 2006-2007, pag 111.

Voetbal
Een dergelijk "bewaarboek" behoudt zijn waarde. Ontbreekt er dan niets? Toch wel. Een lijstje met de topscorers, en als we aan echt archiefmateriaal denken dan zouden de contractspelers per vereniging met het aantal daadwerkelijk gespeelde competitiewedstrijden echte documentatie betekenen. Wie speelde toen voor die vereniging?
Conclusie: Goed verzorgd boekwerk (harde kaft), dat (ook later) nog eens het seizoen 2006-2007 laat herleven met extra aandacht voor die merkwaardige competitie.


Uitgever: Uitgeverij House Of Knowledge ISBN: 9789085103950 Pagina's: 176
Waardering: