CD: Art Brut - It's A Bit Complicated

It's not complicated. It's very simple: Art Brut is the best band in the world. And that's a fact!




Grootheidswaanzin kan Art Brut niet ontzegd worden. Grootheidswaanzin met een vette knipoog. Bang Bang Rock & Roll werd door henzelf als 'the unmisable Punk manifesto' bestempeld. Social Distortion, eet uw hart uit. Gelukkig ontbeert It's A Bit Complicated dergelijke kreten, het is een stukje soberder gebracht en misschien doet de titel vermoeden dat het allemaal toch net wat minder simpel ligt.... Nah....

Feit is dat Art Brut op It's A Bit Complicated gewoon vrij naadloos doorgaat waar ze met Bang Bang Rock & Roll stopte. Poppy liedjes met een punky inslag, eerder in die volgorde dan omgekeerd. De songs zijn overgoten met de wat gemankeerde zang van Eddie Argos. Soms lijkt hij eerder iets te vertellen, dan te zingen. Meer van hetzelfde dus, misschien is het gewoon een beetje moeilijk om wat anders te verzinnen, en slaat de titel daar op.

Qua teksten lukt het overigens best aardig om de raarste dingen te bedenken en aan elkaar te knopen. Daar heeft Art Brut nog steeds geen probleem mee. Neem nu St. Pauli, een song over... ja over wat eigenlijk? Een Duitse voetbalclub, weliswaar niet zomaar één, maar toch. Of over het tourleven? Of over punkrock? Wie het weet mag het zeggen.

Friends near complete family at times,
they don't understand me,
birthdays, christmas, they send all love,
we both know it's not enough,
i'd feel alive as part of a team,
St. Pauli hear me scream
...
punk rock is nicht tot
...
sorry if my accent's flawed,
I learnt my german from a 7'' record


Zanger Eddie Argos is uiterst aandoenlijk, de band speelt alles strak in, geen nootje fout, en de productie is ook helemaal in orde. Maar eigenlijk is Art Brut toch een one-hit wonder. Zonder hit zelfs. Zelf vinden ze het ongetwijfeld geweldig. Rock & Roll Swindle part II. Art Brut is een hoop lol, en een muzikaal truukje wat niet eindeloos herhaald kan worden zonder saai te worden. Eindeloos is in dit geval wellicht zelfs exact maar één keer. It's A Bit Complicated is geen slechte schijf, het voegt alleen niet echt iets toe aan het prille oevre van Art Brut.

In al zijn eenvoud en onschuldige lol is Art Brut een leuke band. Ga ze vooral zien, koop een cd van ze. Maar dan is Bang Bang Rock & Roll een leukere en originelere plaat dan It's A Bit Complicated. Die heeft meer pit, en voelt oorspronkelijker. Bovendien is de eerste een dubbelaar, met ook enkele live-tracks die de moeite waard zijn, en is de speelduur van It's A Bit Complicated met een 33 minuten erg kort. Bang Bang Rock & Roll is gewoon meer 'bang for the buck', en met één cd heb je het fenomeen Art Brut wel gevangen, ben ik bang. Let wel, daarom niet minder leuk! Maar het maakt deze cd wel lichtelijk overbodig. Zonder deze voorgeschiedenis was de waardering voor It's A Bit Complicated waarschijnlijk groter geweest.


Label EMI Datum: 22 juni 2007 Waardering: