CD: Velvet Revolver - Libertad

"Déme la libertad o déme la muerte" golft het in dikgedrukte letters over de inlay van de nieuwe cd van Velvet Revolver: Libertad. Patrick Henry gaf de originele zinsnede bekendheid in 1775, toen hij in het aanzien van het House of Burgesses de aanwezigen probeerden over te halen voor militaire sancties tegen de Britten.

"Is life so dear, or peace so sweet, as to be purchased at the price of chains and slavery? Forbid it, Almighty God! I know not what course others may take; but as for me, give me liberty or give me death!"



Vrijheid
De nadruk lijkt bij de tweede geluidsdrager te liggen op het thema 'vrijheid'. Het as van Guns n' Roses samen met Scott Weiland en Dave Kushner richten hun pijlen echter niet op politicologie zoals bijvoorbeeld 'Rage Against The Machine' dat wel deden. Velvet Revolver onderhoudt zich meer met vrijheden op persoonlijke vlakken en proberen dit middels enkele nummers naar een wereldser beeld te trekken. 'American Man' en 'For A Brother' proberen nog de draak te steken met de Amerikaanse politiek en de consequenties daarvan. Veel nummers verhalen echter over alledaagsere zaken; vrouwen, seks en drugs zijn de meest voorkomende referenties. Van leraressen die een leerling pijpen in de auto van zijn vader tot sexshows in Vegas.



Ruw
Muzikaal gezien is de kartelige ruwheid van het debuutalbum 'Contraband' wat bijgeschaafd en gepolijst. De productie is ook wat zorgvuldiger zodat het meer als één geheel klinkt. Het harde 'in your face'-karakter van de eerste plaat is wat afgezwakt. 'Let It Roll', 'Get Out The Door' en de monsterlijk lekkere single 'She Build Quick Machines' grijpen terug naar grunge en garagerock uit de jaren negentig. Heerlijke rocksongs met vette riffs waar de intensiteit van afspat. Een tweede blokje bestaat uit wat meer funky materiaal waaronder 'Pills, Demons & Etc' en 'Mary Mary'. De uitlopers van de cd lijken wat rustiger te zijn (op 'For A Brother' en 'Spay' na), wat het album niet het knallende uiteinde geeft dat wel gewenst is. De grove fout om een afzichtelijk countrynummer op de laatste plaats van 'Libertad' neer te zetten wordt hopelijk bij een eventueel derde album hard afgestraft en achterwege gelaten. Een jammerlijk einde van een kick-ass rockalbum dat op een paar schoonheidsfoutjes na erg goed in het gehoor ligt. Het klinkt meer gebalanceerd dan het debuut maar hierdoor verliest het ook deels de rauwheid die we van Velvet Revolver verwachten.


Label RCA Datum: 6 juli 2007 Waardering: