DVD: Scoop

Woody Allen is een echte oude rot in het vak aan het worden. Hij maakt nog steeds films zoals hij dat altijd al deed. Echt vernieuwend kun je z'n films echter niet meer noemen. Dit bewees Match Point al in 2005. Onlangs kwam zijn laatste werkje Scoop rechtstreeks op dvd uit. Met Scarlett Johanson wederom in de vrouwelijke hoofdrol en Hugh Jackman als tegenspeler mag Allen zich in ieder geval weer gelukkig prijzen met zo'n sterrencast.



Inmiddels is ook wel bewezen dat Allen een voorkeur heeft voor blonde hoofdrolspeelsters. Vroeger deelde hij graag een bankje met Diane Keaton, tegenwoordig zit hij liever aan tafel met de jonge Johansson. Sterker nog, hij riep haar onlangs uit tot zijn nieuwe muze en ze staat weer op de lijst voor zijn nieuwe film.



De film gaat over de studente journalistiek Sondra Pronsky (Johansson) uit New York. Op bezoek in Londen raakt ze in een vreemde situatie verzeild wanneer de geest van een voormalig topjournalist haar bezoekt, terwijl ze middenin een act van goochelaar Splendini (Allen) zit. De topjournalist stuurt haar op pad om een verhaal uit te zoeken. Het zou de 'scoop' van de eeuw zijn. Peter Lyman (Jackman), een man met grote reputatie, zou de 'tarotcardkiller' zijn. Een seriemoordenaar die de Londense rode achterbuurten onveilig maakt. Ze googled de gegevens die ze kreeg van de topjournalist. Alles blijkt te kloppen en als een volleerde topjournaliste volgt ze haar instinct en infiltreert in het leven van Peter Lyman. Hierbij krijgt ze de hulp van Splendini, die zich voordoet als haar vader. Een ouderwets speurverhaal dat dramatisch dreigt af te lopen wanneer Sondra's betrokkenheid bij de zaak wel erg groot wordt.



Scoop is weer een typische Allen film. Alle nadruk ligt op de conversaties tussen de hoofdrolspelers. Elk gesprek dat Johansson en Allen voeren, wordt gevolgd door de camera. Terwijl de camerabewegingen op zich tot het minimum beperkt worden, snijdt Allen subtiel van scène naar scène. Hij lijkt vooral het pure acteerwerk te willen vastleggen, waardoor je af toe de indruk krijgt naar een toneelstuk te kijken. Dit komt mede doordat ook de hoeveelheid achtergrondmuziek nihil is. Slechts af en toe wordt een klassiek thema gebruikt om de sfeer te bepalen. Tel daarbij op dat Allen geen special effects, geen montagetrucs, geen vreemde uitsnijdingen, en Londen als setting gebruikt en je hebt een zeer niet spannende film. Zou je zeggen. Het ouderwetse speurverhaal maakt een hoop goed voor Allen. Bovendien spelen Johansson en Jackman weer erg fijn, en lijkt Allens aanwezigheid de acteurs alleen maar te helpen. Nog een pluspuntje is de droge humor die in het verhaal wederom verwerkt is. Een trucje dat Allen nog niet verleerd is.



De dvd release op zich is net zo kaal als de film. De enige toevoeging zijn enkele trailers van eerdere films van Allen. Verder zijn er de standaard interactieve menu's en kun je het geluid naar wens instellen. Maar mocht je een andere taal willen dan Nederlands of Frans als ondertiteling, dan heb je al pech.

Al met al een leuke film voor een grijze zomermiddag. Het blijft echter een kleine release voor een kleine film van een kleine man, die ooit grote dingen deed.


Filmmaatschappij: A-film Releasedatum: 17 mei 2007 Kijkwijzer:
Waardering film: - Waardering extra's: