DVD: Appleseed

Het klassieke concept van mens versus robot, dat je in zo'n beetje elke sciencefiction film wel in tegenkomt, staat ook aan de basis van de Japanse animéfilm Appurushîdo (Appleseed) uit 2004, gebaseerd op de gelijknamige mangareeks van Masamune Shirow (Ghost In The Shell). In het apocalyptische verhaal, dat zich afspeelt na de derde wereldoorlog, heeft de mens haar utopie verwezenlijkt in de stad Olympia. Bioroiden, klonen met beperkte gevoelens, zijn gecreëerd om de mensheid te beschermen. Maar doordat hun macht en aantal groeit, voelen de mensen zich wederom bedreigt, en lijken ze ondanks de ogenschijnelijke ideale structuur van oude wijze mannen die in overleg met een computer alle beslissingen nemen., toch weer af te stevenen op een grootschalige conflict.

Om de mensheid tegen de artificiële soortgenoten te beschermen is er in de stad een virus aanwezig die alle bioroiden in één keer kan uitroeien, en het lijkt er steeds meer op dat het leger, dat geleidt wordt door mensen, er op uit is om het te activeren. Geheime gegevens, genaamd Appleseed, maken het mogelijk de voortplantingsfuncties van de bioroiden te activeren, en zo een nieuw ras te creëren. Maar de gegevens lijken verloren te gaan. Deunan Knute, een uitzonderlijke vrouwelijke soldaat en tevens de dochter van de wetenschapster die achter het Appleseed-project zat, wordt naar Olympia gehaald.

Dat klinkt als een verhaal, cliché of niet, met volop mogelijkheden voor filosofische experimenten, maar echt goed wordt het niet uitgewerkt. Allerlei zijplotjes worden er bij getrokken, terwijl het je eigenlijk helemaal niets kan schelen hoe het afloopt. De grootst mogelijke fout voor een animatiefilm wordt ook hier weer gemaakt; vorm gaat boven inhoud. Nu is de vorm wel heel erg goed, zowel de stad als de actiescènes zijn oogverblindend mooi, maar het blijft toch een beetje een lege huls.


Niets nieuws onder de rijzende zon dus, ook al is het zeker niet slecht. Maar de constante deus ex machinas die opgeroepen worden om gaten in de plot op te vullen, wekken uiteindelijk alleen maar ergernis. De teleurstelling is wat overblijft, want technisch is alles wel in orde. De stemmen zijn zoals je mag verwachten goed (Japans 2.0 en Frans 5.1) en om het nogmaals te benadrukken; Appleseed is een visueel kunstwerkje. Maar zonder een indrukwekkende boodschap helaas.


Label: Filmfreak Releasedatum: april 2007 Kijkwijzer:
Waardering film: Waardering extra's: Geen.