Film: TMNT

Cowabunga!! De Teenage Mutant Ninja Turtles zijn terug! En hoe! In de computer-geanimeerde actiefilm TMNT zien we hoe de groene broers Leonardo, Donatello, Raphael en natuurlijk Michelangelo hun terugkeer maken als misdaad bestrijdende en pizzaliefhebbende schildpadden in de onderwereld van New York City.



Jaren nadat onze groene vrienden hun aartsvijand de Shredder hebben verslagen, is er van een actief misdaad bestrijdend team weinig over. Leonardo is door hun sensei-meester, de rat Splinter, op wereldwijde trainingsreis gestuurd. Michelangelo gaat verkleed als schildpad kinderpartijtjes af en Donatello biedt telefonisch zijn diensten als helpdeskmedewerker aan. De rusteloze Raphael kan ondertussen niet stilzitten, en probeert in het geheim het nachtelijke New York vrij te houden van boeven en ander gespuis. Maar het duurt niet lang voordat het lot van de aarde weer eens bedreigd wordt, en de wereld een geolied team van schildpadden nodig heeft om haar te redden. Voordat dit kan gebeuren moet er echter weer wat leven in het ingedutte viertal geblazen worden en hierin worden de Turtles natuurlijk bijgestaan door April O’Neill en haar vriend Casey. Als de twee gebrouilleerde broers Raphael en Leonardo hun geschil ook hebben weten bij te leggen, staat er niets meer in de weg voor de uiteindelijke ouderwetse showdown.

Het is weer een feest der herkenning. Velen zullen zijn opgegroeid met de schildpadden, die al skateboardend en van wolkenkrabber naar flatgebouw slingerend hun vervaarlijke ninja-kunsten uitoefenden. En na lange afwezigheid zou het maar zo kunnen dat deze film de franchise weer compleet nieuw leven inblaast; de videogame ligt al in de winkel. Aan de film zal het niet liggen, die zorgt voor anderhalf uur vermaak en ziet er prachtig uit. De Computer-generated Imagery zorgt ervoor dat de actie er een stuk spectaculairder uit ziet dan toen de Turtles nog in rubberen pakken hun karateklappen uitdeelden. En ook al zijn de karakters misschien wat simpel vormgegeven, de razendsnelle scene waarin Michelangelo al railslidend en kickflippend zijn weg baant door het riool van New York is een visueel spektakel. De monsters, het riool, de daken van NYC, TMNT is een pareltje om naar te kijken.



Het verhaal stelt weinig voor, het is zoals te verwachten het gebruikelijke plot waarin blijkt wat ware vriendschap (in dit geval broederschap) is, waarna de wereld voor de zoveelste keer wordt gered. Hier zullen de meeste bioscoopbezoekers vermoedelijk niet zo’n probleem van maken, de dialogen en de flauwe oneliners zouden daarentegen wel tot irritaties kunnen leiden. De teksten zijn al niet echt sterk, en echt overtuigend komen de dialogen, ingesproken door relatief onbekende stemacteurs, niet over. Hier had wat meer aandacht aan besteed mogen worden, vooral omdat in Nederland alleen de Nederlands nagesynchroniseerde versie in de bioscopen zal draaien. Warner had toch kunnen bedenken dat de meeste mensen die in de vroege jaren ’90 aan de buis gekluisterd zaten de ondertiteling ondertussen wel mee kunnen lezen.



Dit, de simpelheid van het verhaal en de overduidelijke wijze levenslessen die uit de film getrokken kunnen worden, maken dan ook duidelijk dat de film voor een nieuwe groep potentiële schilpadfans is bedoeld. TMNT richt zich vooral op jonge kinderen. De duistere sfeer die over een groot deel van de film hangt en de toch wel aardig gewelddadige actiescènes zijn hier alleen niet helemaal in overeenstemming mee.

TMNT is een leuke film, en vooral twintigers zullen hem met een grijns op het gezicht uitzitten. De jongere doelgroep, waar de film zich op richt, zullen daarentegen misschien af en toe hun ogen dichtknijpen wanneer Leonardo, Donatello, Raphael en Michelangelo een van de prachtig vormgegeven monsters te grazen nemen.



Label: Warner Bros. Releasedatum: 18 april 2007 Kijkwijzer:
Waardering: