DVD: Snakes on a plane

"I've had it with these motherfucking snakes on this motherfucking plane". Je kunt veel zeggen van het nieuwe meesterwerkje met Samuel L. Jackson in de hoofdrol, maar het bovenstaande citaat in combinatie met de titel Snakes on a plane laat weinig te raden over als het om de inhoud van de titel gaat. En inderdaad, Snakes on a plane gaat over een vliegtuig vol met slangen. Genoeg om je als kijker anderhalf uur mee bezig te houden of is het resultaat vervelender dan anderhalf uur vliegen in een Turkse charter?



Op het prachtige eiland Hawaï is het slecht gesteld met het rechtsstelsel. De politie is corrupt en op het eiland is ene Eddie Kim koning van de onderwereld. Als surferdude Sean op zijn brommer door de jungle van Hawaï aan het racen is hoort hij plotseling iets. Hij is getuige van de moord op een lokale rechter en ziet dat de dader niemand minder is dan Eddie Kim. Hij wordt door Kim opgemerkt maar weet te vluchten. Hij wordt door FBI-agent Flynn (Jackson) uit zijn huis geplukt als getuige en er wordt een vlucht geregeld naar het vaste land. Ondertussen weet ook Eddie Kim dat de getuige in handen is van de FBI en hij besluit op een bijzondere manier een einde te maken aan het leven van Sean. Hij koopt een flinke hoeveelheid giftige slangen, stopt ze in het vliegtuig en verspreidt lokstoffen in de airco om de slangen op hol te jagen. Zijn plan lijkt te werken, want de passagiers worden na het opstijgen massaal belaagd door de slangen en het is aan Flynn om zijn getuige te beschermen. Geen makkelijke klus, want de piloten worden zo'n beetje als eerste gebeten.


Vliegtuigmaaltijden zijn ook niet meer wat ze geweest zijn


Eigenlijk combineert Snakes on a plane twee nachtmerries in één. Samuel L. Jackson laat zich in ieder geval door geen van beide afschrikken en speelt de 'motherfucking' stoere gast die voor niets of niemand bang is. Piloot weg? Jackson stays cool. Slang om je nek? Jackson stays cool. Dit in tegenstelling tot bijna iedereen in het vliegtuig. Niet zo gek natuurlijk, want de makers van Snakes on a plane hebben alle angstaanjagende elementen die je je voor kunt stellen bij het onderwerp gebruikt. De kleine ruimte, de grote hoogte en de honderden kilometers aan zee waar je als passagier hulpeloos boven hangt, ze komen allemaal voorbij. Qua actie is de film middelmatig. Zowel op Hawaiï als in het vliegtuig wordt er alleen maar een beetje in het rond geslagen en een enkele keer wordt er een pistool gebruikt. Snakes on a plane mikt vooral op de chaos van de honderden slangen die zich een weg banen door het vliegtuig en in die opzet slaagt het behoorlijk.


"I've had it with these motherfucking snakes on this motherfucking plane"


Jammer genoeg bevat de release van Snakes on a plane geen extra materiaal. Waarschijnlijk had Jackson wel een bijzondere commentaartrack in kunnen spreken of was er ruimte geweest voor een uitleg over het gebruik van de slangen in de film. Het mag helaas niet zo zijn, want RCV levert vaak kale releases af. Gelukkig redt Snakes on a plane het ook wel zonder extra's, het is gewoon een lekker pretentieloze actiefilm met genoeg thrills.


Label: RCV Releasedatum: 7 maart 2007 Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!