DVD: Piter

Ook al is de Koude Oorlog ten einde en hebben perestrojka en glasnost hun invloed gehad op het leven in Rusland, veel is er niet veranderd. Terwijl oliebaronnen met hun geld smijten om landskampioen in Engeland te worden, lijdt de bevolking armoede. De Nederlandse documentairemakers Jessica en Frank Gorter vroegen zich af hoe de ideologische omslag de bewoners van Sint Petersburg heeft veranderd. Piter, de koosnaam voor de stad, volgt zeven mensen die door het toeval met elkaar verbonden zijn. Van een oude vrouw die de belegering in de Tweede Wereldoorlog (toen Leningrad) heeft meegemaakt tot een jonge reclamemaker die een rave bezoekt.




De openingsscène toont al aan dat het communisme dan wel in naam verdwenen is, maar nog steeds leeft onder een deel van de bevolking. De makers worden tijdens het interviewen van een zwerver door een gewone burger verbaal aangevallen en om hun vergunning gevraagd. Het tonen van een mislukte man zou de eer van Rusland aantasten. De documentaire toont vooral de schaduwzijde van het bestaan in Sint Petersburg. De prachtige kathedralen, de Hermitage en de metro lijken niet te bestaan. Terwijl toeristen vooral de cultuur en geschiedenis zien, geeft Piter het uitzichtloze bestaan van de inwoners weer. De flats die van vlak na de revolutie stammen beschikken niet eens over warm water.

Toch is het geen eenzijdige documentaire geworden. Er is wel degelijk vooruitgang, zoals een voormalig lid van de communistische partij toont met zijn bloemistenbedrijf. Het was altijd al zijn droom om een mooie boom in zijn tuin te hebben staan en die droom is dan uiteindelijk ook uitgekomen dankzij het kapitalisme. Ook al is zijn transformatie van simpele fabrieksarbeider tot ondernemer vooral te danken aan zijn stijgende positie binnen de partij.




Piter is visueel niet al te bijzonder en ook de verschillende verhalen zijn niet wereldschokkend. Het is geen film die lange tijd door je hoofd blijft spoken, maar geeft vooral een mooi beeld van de bewoners van deze prachtige stad. De film geeft een goed inzicht in hoe de veranderingen van de afgelopen decennia in Rusland de bevolking treffen, zowel positief als negatief. De communistische moraal lijkt nog steeds niet verdwenen. Niet zo verrassend als je de afgelopen tijd het nieuws hebt gevolgd. Een aanrader voor documentaireliefhebbers en geïnteresseerden.


Label: CinemaDelicatessen Releasedatum: 1 februari 2007 Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!