DVD: Theo Maassen - Tegen beter weten in

Zoals Henk van den Tillaard ooit al zei: "Hij is altijd druk bezig met dingen opschrijven, notities te maken". Een opmerking uit het theaterprogramma 'Neuk het systeem' van Theo Maassen, waarmee hij definitief doorbrak. Het bracht hem op het topniveau waar alleen de beste cabaretiers resideren. Ook Theo Maassen heeft zich de afgelopen tijd bezig gehouden met 'dingen opschrijven en notities maken'. Anderhalf uur aan grappen en wellicht ook nog eens een serieuze ondertoon. Zit de zaal vol met mensen die wachten op de platte grap of wil Maassen Tegen beter weten in ook nog eens een boodschap meegeven aan het publiek? Maassens vijfde show is sinds kort op dvd verkrijgbaar.



Als Theo Maassen het toneel opkomt, valt op dat zijn decor bestaat uit een halve huisraad. Het eerste kwartier lijkt het alsof de attributen geen enkel doel hebben. Dan vertelt Maassen over de dood van zijn ouders en zijn broertje ("Mijn moeder is veel te vroeg overleden. Ik ben niet zo'n ochtendmens"). Dat hij bang is om alleen achter te blijven omdat iedereen om hem heen doodgaat. Het staat 5-2 voor de doden en hij weet al wat de eindstand wordt: 7-0. De huisraad blijkt van zijn ouders en een enkele keer trekt hij er iets uit om in zijn show te betrekken. Niet willekeurig, daarvoor is het programma -ondanks de chaotische indruk- te strak geregisseerd. Het beeld van Jezus aan het kruis vormt de aanleiding voor een aantal grove grappen die menig SGP'er de zaal uit zouden jagen. Geen christenfundamentalist in de zaal gelukkig, want Maassen staat garant voor flink wat grappen die menigeen in het verkeerde keelgat kunnen schieten. De liefhebber van de harde grap wordt wat dat betreft flink verwend. Voor elke keer dat de man uit Eindhoven (de Gekste!) een serieuze opmerking plaatst, komen er minstens tien hilariteiten voor terug. Durft Maassen het niet aan om de serieuze weg in te slaan, misschien bang om het publiek af te schrikken? Misschien is het wel helemaal niet zijn doel om het publiek aan het denken te zetten, maar wil hij de toeschouwers alleen maar op het verkeerde been zetten, door steeds te wisselen van ondertoon.


Bekijk het van de positieve kant...


Naast de volledige voorstelling bevat de dvd ook nog een tweetal extraatjes. Allereerst een korte Nederlandse film, de Getuige, waarin Theo Maassen de rol speelt van een norse en bijzonder onbeleefde rechercheur. Het is een kort verhaal, waarin een vrouw (Anniek Pheifer) getuige is van een mishandeling waaraan haar vriendje overlijdt. Ze moet haar verhaal vertellen aan de politie, maar ze kan zich maar geen duidelijk beeld vormen van wat er nu precies is gebeurd. Een korte film, waarin flitsende beelden en herhaling leiden tot een intimiderende sfeer. Prettig om naar te kijken en het zou zomaar een aanzet kunnen zijn tot een volledige film. Het belooft wat voor de toekomst van regisseur Erik de Bruyn, want in een krap kwartier word je als kijker echt meegetrokken in het verhaal. Als tweede extra is er een korte monoloog opgenomen, waarin de stem van Freek de Jonge de tekst uitspreekt van een man met zijn hoofd in het verband. Waarom is zijn hoofd ingepakt? Dat wordt gaande het verhaal duidelijk. Als gimmick geslaagd, maar niet hilarisch grappig. Zowel beeld als geluid zijn bijzonder goed. De verpakking, een soort kartonnen boekje in een harde kaft, ziet er netjes uit, maar is helaas niet al te stevig.


Carnavalshit 'Lauwe Pis' uit zijn show


Een echte rode draad lijkt te ontbreken in Tegen beter weten in. Toch komen er bepaalde thema's een aantal keer terug in zijn show, zoals de dood, eenzaamheid en de gevaren van religie. Het mag de pret niet drukken, want de (keiharde) grappen overheersen en het publiek vuurt zijn lachsalvo's in een hoog tempo af. Zou Maassen willen dat het publiek meegaat in zijn serieuze kant of vindt hij het allemaal wel goed zo? Gezien de harde grappen over de dood en religie zou je denken dat het hem enkel gaat om het vermaken van het publiek. Toch doet Maassen voorkomen alsof het hem er wel degelijk om gaat dat de toeschouwers aan het denken worden gezet. Wat je er dan ook uit wil halen, Maassen is goed, grappig, hard en snel. Salaam Aleikum!


Label: PIAS Releasedatum: 9 januari 2006 Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!