DVD: Librarian II - Return to King Solomon's Mines

Het is maar goed dat The Librarian geen Nederlandse film is. De Bibliothecaris klinkt namelijk als een stoffige film over een gestoorde, in zichzelf getrokken seriemoordenaar die alle lezers van een bepaald boek over de kling jaagt. De echte The Librarian is verre van dat. Als een soort schatbewaarder is Noah Wyle beheerder van een flink aantal antieke boeken en schatten. Boeken waarin schatkaarten, puzzles en mysteries verborgen liggen. In het eerste deel leidde een ontdekking van zo'n schatkaart al tot een spannend avontuur. Nu is onze bibliothecaris, Noah Wyle (ER), weer terug voor een nieuw avontuur: The Librarian II - Return to King Solomon's Mines.



Het eerste deel van The Librarian werd gemaakt voor televisie. Met een relatief laag budget werd een aardige avonturenfilm neergezet, die het qua effecten helaas niet kon halen bij de grote bioscoopreleases. De hoofdrolspeler, Noah Wyle als bibliothecaris, is eigenlijk alleen bekend van de hitserie ER en moest daarom flink opboksen tegen het Swiebertje-effect en de film werd ook nog eens continu vergeleken met de beste avonturenfilm ooit: Indiana Jones. Elke avonturenfilm wordt langs de Indiana-meetlat gelegd en dan delf je al snel het onderspit. Toch was het eerste deel vrij succesvol en verscheen de film wereldwijd op dvd. En waar succes is, smaakt het naar meer, dus een tweede deel kon dan ook niet uitblijven. Wederom met Noah Wyle als Flynn Carsen in de hoofdrol, maar dan met een nieuwe vrouwelijke tegenspeelster, Gabrielle Anwar(onbekend van talloze bijrollen in van alles en nog wat).

In The Librarian II krijgt Flynn Carsen een mysterieuze brief. Nog voordat hij de kans krijgt om tot in detail te kijken wat voor nieuw avontuur zich aandient, wordt hij neergeslagen en neemt de onbekende aggressor de brief mee. Als Flynn weer bij bewustzijn komt probeert hij zich bepaalde elementen van de brief te herinneren. Met die beperkte informatie besluit hij op pad te gaan naar de mijnen van koning Solomon en hij krijgt daarbij hulp van de charmante en intelligente archeologe Emily Davenport (Anwar). Het resultaat? Een bijzonder avontuur, waarbij humor, actie en spanning zorgen voor ruim anderhalf uur vermaak.



In vergelijking met het eerste deel is er veel verbeterd als het gaat om speciale effecten. Ondanks de verbetering kan de film op dat gebied nog niet echt concurreren met de grote producties uit Hollywood, maar op zichzelf heeft het beperkte budget geen nadelig effect op de entertainmentwaarde. Flynn is een stuk minder klunzig dan in het eerste deel en speelt nu vaker de overmoedige held. De chemie met zijn tegenspeelster is jammer genoeg minder dan in het voorgaande deel, maar desalniettemin loopt de samenwerking op acteergebied prima. Het verhaal is niet altijd even geloofwaardig, maar dat mag de pret niet drukken.



De release op dvd is bijzonder te noemen. De twee disks zijn verpakt in een prachtige steelcase, wat het geheel een mooie uitstraling geeft. Opmerkelijk genoeg is er vooral veel aandacht uitgegaan naar de verpakking, want op de eerste schijf staan geen extra's. De tweede disk voorziet de kijker ook al niet van extraatjes die met The Librarian II - Return to King Solomon's Mines te maken hebben, de tweede schijf bevat namelijk de gehele eerste film: The Librarian - The quest for the spear. Deze dvd is overigens geheel gelijk aan de versie die sinds begin 2006 in de winkels ligt.



The Librarian II - Return to King Solomon's Mines is een leuk avontuur, boordevol spanning, humor en actie. Alhoewel de film qua effecten achterblijft bij de producties uit Hollywood, is deze toch ook op dit gebied meer dan de moeite waard. De leuke cast is wat onwennig in hun heldenrol, maar weet de kijker toch mee te nemen op een leuk avontuur. De release op dvd, waarbij de eerste film er als extraatje is bijgevoegd, is erg aantrekkelijk voor mensen die het eerste deel nog nooit hebben gezien. Jammer genoeg is The Librarian II - Return to King Solomon's Mines niet ook als losse release voor een lagere prijs te verkrijgen. De adviesprijs van bijna twintig euro is wat dat betreft aan de hoge kant, zeker als je het eerste deel al eens eerder hebt aangeschaft.


Label: Dutch Filmworks Releasedatum: 5 december 2006 Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!