DVD: The Hunchback of the Notre Dame

Soms lijkt het alsof een verhaal tot het maximale is uitgeput in de filmwereld. Vooral qua tekenfilms is The Hunchback of the Notre Dame in meerdere varianten uitgebracht. In 1997 besloot regisseur Peter Medak om het verhaal nog maar eens te verfilmen, ditmaal niet als tekenfilm, maar met echte acteurs. Met een relatief laag budget en gemaakt voor televisie lijkt de film klaar om de vergetelheid in te duikelen. Toch is deze film nu op dvd uitgebracht, niet in het minst vanwege de bekende en aansprekende naam van Salma Hayek. Interessante verfilming of een dramatische poging om geld te verdienen?



Het verhaal van de gebochelde van de Notre Dame zal bij zo'n beetje iedereen bekend zijn; vooral dankzij de kleurrijke en vrolijke verfilming van Disney. Dat die interpretatie, aangepast aan de jongere kijkers, niet helemaal trouw is aan het originele verhaal van Victor Hugo, zullen minder mensen weten. De net op dvd uitgekomen versie van The Hunchback of the Notre Dame blijft wat dat betreft een stuk dichter in de buurt van het origineel. Het is begin zestiende eeuw als er onrust ontstaat in Parijs. De koning en de kerk proberen het volk zo dom en geïsoleerd mogelijk te houden, terwijl de rest van de wereld volop in ontwikkeling is. De drukpers is in opkomst en de wereld breidt zich steeds verder uit. Gelijkheid bestaat niet en het laagste binnen de samenleving zijn de zigeuners. Toch is er veel bewondering voor de charmante vormen en mooie danspasjes van zigeunerin Esmeralda (Salma Hayek). Ook de bijzonder lelijke klokkenluider van de Notre Dame, Quasimodo mét bochel, is erg gecharmeerd van Esmeralda. Zijn baas en opvoeder, monseigneur Dom Frollo, heeft ook oog voor het vrouwelijk schoon, maar hij wordt van binnen opgevreten door schuldgevoel; zijn liefde voor Esmeralda dreigt zijn eeuwige trouw aan god te verdringen. Met deze ingrediënten ontvouwt het verhaal zich van diverse karakters, waarbij vervolging, jaloezie en verachting een grote rol spelen.



Alhoewel The Hunchback of the Notre Dame opgenomen is met een redelijk klein budget, duidelijk zichtbaar aan het decor en de beperkte ruimte waarin gefilmd is, is er toch een bepaalde charme die over de film waart. De donkere rollen, waaronder Richard Harris als Dom Frollo, en de meelijwekkende en indrukwekkende rol van Mandy Patinkin als Quasimodo, zorgen ervoor dat je als kijker wordt meegetrokken in het verhaal. Alhoewel we gewend zijn geraakt aan een afzichtelijke Quasimodo, krijgen we in The Hunchback of the Notre Dame ook de menselijke kant van de klokkenluider te zien, mede door een knappe schminkpartij. De beperkte omgeving waarin gefilmd is lijkt in eerste instantie een beperking voor de ontwikkeling van het verhaal, maar geeft juist een soort beklemmende sfeer weer, zoals je deze zou verwachten van de 16e eeuw. Het is een verademing om eens een historische film te zien die niet opgebouwd is volgens de regels van Hollywood. Geen wonder dat de film kon rekenen op vier nominaties voor een Emmy.



Jammer genoeg is de release op dvd niet denderend. De beeldkwaliteit is vergelijkbaar met een gewone televisieuitzending en doet nogal flets aan. Het geluid is vrij vlak en de dvd bevat helaas geen extra materiaal, waardoor er praktisch gezien weinig verschil is tussen het bekijken van deze film op dvd of op televisie. Dat laat niet onverlet dat The Hunchback of the Notre Dame gewoon best een goede film is: een interessant verhaal, goede cast en een frisse kijk op het bekende verhaal.


Label: VideoFilm Expres Releasedatum: 31 oktober 2006 Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!