DVD: The Grudge Director's Cut

Boe!De bekende horrorfilm The Grudge is hier al meerdere malen voorbij gekomen. Zo heb je begin 2005 de review van de bioscoopfilm kunnen lezen en kon je iets meer dan een jaar geleden genieten van de review van de 2-dvd Special Edition. Vanaf vandaag ligt echter de Director's Cut van de bekende horrorhit in de winkels. Is dit nu nog een mooie melkkoe vlak voor de komst van The Grudge 2 of is deze Director's Cut juist een waardige aanvulling voor je dvd-collectie?

Het verhaal: Karen (Sarah Michelle Gellar) is een Amerikaanse uitwisselingsstudente. Ze verdient in Japan wat bij als verzorgster. Wanneer ze een collega moet vervangen die spoorloos is verdwenen, stuit ze in het huis van een familie uit haar eigen land op de grootmoeder, die niet meer lijkt te willen of te kunnen spreken. Al snel begint Karen schimmen te zien en vreemde geluiden te horen.

Dan ontdekt ze een vreemd jongetje, die opgesloten lijkt te zitten in de kast. Het huis waar Karen moet werken blijkt bewoond te zijn door geesten, die de bezoekers van het huis teisteren nadat er een verschrikkelijke vloek over het huis werd uitgeroepen. De kansloze slachtoffers schrikken zich letterlijk bijna allemaal dood.


The Grudge is geregisseerd door Takashi Shimizu in opdracht van Sam Raimi. Shimizu heeft ook het Japanse origineel Ju-On: The Grudge geregisseerd. Uiteraard is Shimizu ook verantwoordelijk voor de Director's Cut die in deze review centraal staat.

Is deze Director's Cut nu een stuk beter dan de eerste editie? Jazeker! Allereerst het geluid: dit was al goed en is goed gebleven. Ook deze release heeft namelijk zowel een Dolby Digital 5.1-track als een DTS-track.

De film zelf is echter zeven minuten langer geworden door toegevoegde scènes, een aantal andere scènes is opnieuw gerangschikt en er zijn veel meer bloederige details te zien. Het resultaat is een film die een stuk duidelijker is dan de bioscoopversie. Veel acties van verschillende personages - met name de geesten - worden ineens een stuk beter verklaard.


Zo speelt de zwarte kat een prominentere rol in de film en wordt een stuk duidelijker hoe de 'grudge' is ontstaan. Ook de meer expliciete scènes laten nu geen ruimte meer voor discussies en vragen als 'Wat lag daar nu?', 'Wie was dat?' en 'Ik knipperde met mijn ogen. Wat gebeurde er?'

De tweede dvd bevat 174 minuten aan extra's. Een opsomming:
* Deleted scenes
* The Grudge House: An Insider's Tour
* Storyboard art
* Sketches
* Video diaries van Sarah Michelle Gellar en Kadee Strickland
* Behind the scenes
* Ju-On short films: 4444444444 en In a corner
* Interviews cast en crew
* Filmclips, tv-spots, liner notes en een photo-gallery

Een aantal extra's zijn noemenswaardig. Zo zijn de short films erg leuk om te zien, al duren ze (natuurlijk) veel te kort. Ook de video diaries zijn erg leuk, al zijn ook deze aan de korte kant. Ze geven wel een leuk beeld van de opnames en de omgang tussen de Japanners en de Amerikanen die aan de film hebben meegewerkt.


Kortom: The Grudge Director's Cut is wel degelijk de moeite waard om te zien en absoluut een betere uitgave dan de eerder genoemde Special Edition. Het verhaal is er misschien niet beter op geworden, de film echter wel. Er is veel meer tijd en werk in de hele dvd-set gestopt en de kartonnen box zelf is ook erg mooi om te zien. Ook de extra's zijn de moeite: al mis ik wel de commentaartracks van bijvoorbeeld Shumizu of Raimi zelf.



Label: DFW - Releasedatum: 01-11-2006 - Kijkwijzer:
Waardering:

Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!