DVD: The New World

In sommige films lijkt er ogenschijnlijk weinig te gebeuren; veel stiltes, weinig actie. Wat dat laatste betreft kan hetzelfde gezegd worden van sommige regisseurs. Terrence Malick heeft in dik vijfendertig jaar slechts vijf films op zijn naam gezet, waaronder Days of Haven en The Thin Red Line. Met het vorig jaar uitgekomen The New World neemt hij ook alle tijd om het bekende verhaal van Pocahontas te vertellen. Maar liefst 135 minuten lang schetst hij een betoverende wereld waar natuurlijke elementen als wind, regen, water en zon de boventoon voeren.



Terrence Malick is in de eerste plaats een filosoof. Naast zijn betrekking als hoogleraar schreef hij filosofische scripties, en dat is ook in dit romantische epos terug te zien. Het verhaal begint wanneer Engelse schepen in 1607 voet aan wal zetten in 'The New World', het huidige Virginia. De Engelse pioniers stichten daar onder leiding van kapitein John Smith (Colin Farell) de nederzetting Jamestown. Wanneer ze in aanraking komen met de inheemse bevolking gaat dat aanvankelijk nog vreedzaam.

Smith maakt kennis met de mooie Pocahontas (een prachtige rol van de destijds 15-jarige Q'Orianka Kilcher), dochter van het plaatselijke stamhoofd, en ze worden verliefd. Met op de achtergrond de kolonisatie en de conflicten tussen de pioniers en de Indianen, staat de romance tussen Pocahontas en John Smith centraal. Dat gebeurt echter vooral door innerlijke monologen van de twee, die lijken te citeren uit dichtbundels. Zo hoor je Colin Farell in het ondergesneeuwde pioniersstadje verzuchten: "If only I could go down that river. To love her in the wild, forget the name of Smith. I should tell her. Tell her what? It was just a dream. I am now awake."



Het is een film waar je van moet houden. De traagheid kan twee kanten op werken, of je gaat je stierlijk vervelen, of je stelt je open en laat je meevoeren met de prachtige beelden die Malick je voorschotelt. Hij toont je een ander beeld dan alleen de kille werkelijkheid en blaast met zware doch sfeervolle muziek de bombastische film nieuw leven in. Of, zoals de Nederlandse acteur Yorick van Wageningen (die de bijrol van kapitein Argall speelt) later zou zeggen: "Tijdens een massascène trok hij [Terrence Malick] opeens de cameraman weg, omdat hij uit zijn ooghoeken had gezien dat er een windje door het riet woei. Dat moet dan direct worden gefilmd."

Alhoewel het een klassiek verhaal is, lijkt Malick de vorm te verkiezen boven duidelijk uitgewerkte verhaallijnen. The New World is vaag, als in een droom. Grote kans dat je wordt meegevoerd in tijd en ruimte, en je in de velden en bossen van het 17e eeuwse Virgina waant. Voor liefhebbers van actie, scherpe dialogen of DOGMA-films is dit echter een nachtmerrie. En dan is 135 minuten wél erg lang.


Label: RCV Releasedatum: 30 augustus 2006
Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!